Міністерство культури ініціює вилучення пам’ятників Олександрові Пушкіну, Миколі Щорсу й іншим російським діячам з Державного реєстру нерухомих пам’яток, повідомили в міністерстві.

Ідеться, зокрема, про памʼятники Пушкіну на Берестейському проспекті (раніше – проспект Перемоги), пам’ятник Щорсу на бульварі Тараса Шевченка й могилу генерала Ватутіна в Маріїнському парку.

 

Памʼятник Пушкіну на Берестейському проспекті

 

Також із реєстру хочуть вилучити пам’ятники Пушкіну в Житомирі, Харкові й Одесі; памʼятники князю Воронцову в Одесі й полководцю Суворову в Ізмаїлі; памʼятник адміралу Ушакову в Херсоні; меморіальні комплекси «Україна  визволителям» в Ужгороді й «Борцям революції» в Луганську.  

Після вилучення з держреєстру памʼятники будуть позбавлені охоронного статусу, тож їх можна буде переносити або демонтувати.

Відповідний проєкт постанови Кабміну внесуть на розгляд уряду. Перед цим його мають узгодити з іншими державними органами, відзначають у Мінкульті.

«Наступний крок – за органами місцевого самоврядування. Саме вони мають ухвалити остаточне рішення про демонтаж і переміщення об’єктів», – кажуть у міністерстві. 

У черні 2023-го Київрада вже підтримала демонтаж памʼятника Пушкіну на Шулявці, однак наголосила, що спершу Мінкульт повинен позбавити його статусу памʼятки. Такий самий статус також має пам’ятник Щорсу на бульварі Шевченка, через що його досі не могли внести до переліку обʼєктів, які підлягають вилученню з публічного простору. 

Памʼятник Щорсу на бульварі Шевченка. Фото: вікіпедія

Також у КМДА заявляли, що готові провести ексгумацію й перенесення тіла радянського генерала Миколи Ватутіна, який похований у Маріїнському парку, після отримання дозволу від Мінкульту. Пам’ятник над могилою Ватутіна демонтували 9 лютого 2023-го.

Частина постаменту памʼятника Миколі Ватутіну. Фото: Тимур Ткаченко

  

Наприкінці 2022 року в Києві демонтували памʼятники радянському льотчику Валерію Чкалову й генералу Миколі Ватутіну. У квітні 2023-го також позбавили охоронного статусу два пам’ятники Пушкіну в Печерському й Шевченківському районах, а в травні – обеліск на Галицькій площі й памʼятник учасникам Січневого повстання в Маріїнському парку.