У парку КПІ зрізали дерева, повідомляє киянин Кирило Виноградов.


Ділянка перед корпусами університету вздовж Берестейського проспекту перебуває у користуванні КПІ, її не обслуговує місто, повідомляє очільник департаменту захисту довкілля й адаптації до змін клімату Олександр Возний. За його словами, на питання щодо причин видалення дерев має відповідати адміністрація інституту.

Утім, він зазначає, що дерева могли зрізати через їхній аварійний стан. У 2021 році Управління екології отримало від університету запит на обстеження дерев. Комісія із представників балансоутримувача, «Київзеленбуду» та Управління екології та екоінспекції зафіксувала 245 сухостійних дерев. Далі, за словами Возного, в КПІ не зверталися до управління екології.

Дерева зрізали у рамках благоустрою території до 125-річного ювілею з дня засування університету, повідомляє проректор із адміністративної роботи Вадим Кондратюк. Благостроєм займаються навколо корпусів і на загальноуніверситетських територіях.

За словами проректора, дерева зрізали за приписом «Київзеленбуду», що визначив їх як аварійні та сухостійні. Кондратюк не уточнює, коли саме видали припис. За його словами, кронуванню та видаленню підлягали 137 дерев. Восени обіцяють висадити нові на їхньому місці, а також створити нові паркові зони.

UPD. У «Київзеленбуді» кажуть, що не дають дозволів на видалення дерев. Видалення можуть проводити лише на підставі акта обстеження зелених насаджень, яка складається не лише з представників «Київзеленбуду», але й з представників Управління екології та природних ресурсів КМДА, Державної екологічної інспекції та представника заявника (власника земельної ділянки). Згідно із законодавством, балансоутримувачем парку є КПІ. Там можуть звернутися до комісії, щоб отримати фахову оцінку. Після діагностики комісія виявила, що видаленню підлягають 245 дерев. Підставою для видалення є заява балансоутримувача на підставі акта. Крім того, згідно з законом про благоустрій, на місці видалених дерев потрібно посадити нові.

   

У лютому 2023 року активісти були обурені вирубуванням дерев у парку «Відрадний», а в квітні – на вулиці Прирічній в Оболонському районі.  Водночас з липня 2021-го в Києві діє мораторій, згідно з яким містян мають завчасно попереджати про обрізання й видалення зелених насаджень у місті.

Середній вік дерев у Києві становить 40–60 років, повідомляли в «Київзеленбуді». Дерева, які ростуть швидко і мають вік старше 45 років, а також дерева, які ростуть повільно й мають вік старше 60 років, вважають аварійними згідно з правилами утримання зелених насаджень, затвердженими відповідним наказом. Тому їх можуть видаляти. Тобто, якщо йти за законом, то треба позбутися більшості дерев Києва. Також «Київзеленбуд» почав адаптовувати європейські стандарти догляду за деревами в грудні 2022 року.