Середній вік дерев у Києві становить 40–60 років, повідомляє «Київзеленбуд».

Так склалося тому, що до 1970-х років у місті масово висаджували дерева одного віку під час будівництва нових мікрорайонів і щоб швидко «відтворити естетику простору».

Дерева, які ростуть швидко і мають вік старше 45 років, а також дерева, які ростуть повільно й мають вік старше 60 років, вважають аварійними згідно з правилами утримання зелених насаджень, затвердженими відповідним наказом. Тому їх можуть видаляти. Тобто, якщо йти за законом, то треба позбутися більшості дерев Києва.

Серед дерев, які ростуть швидко, – тополя й акація (вони будуть віковими з 45 років). Повільно ростуть дуб, сосна, липа, каштан (їх вважатимуть віковими з 60 років). Для дерев, які ростуть у парках і скверах, вік трохи «збільшують», пояснив гендиректор КО «Київзеленбуд» Олексій Король.

Він запевнив, що «бездумно» видаляти дерева не будуть, але потрібно змінити підхід для оцінки їхнього стану. Для цього хочуть створити робочу групу. «Київзеленбуд» уже звернувся з відповідним листом до комісії Київради з питань екологічної політики.

Крім того, надсилати пропозиції до змін Правил утримання зелених насаджень може й громада. Звертатися можна на пошту [email protected].

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У лютому 2023 року активісти були обурені вирубуванням дерев у парку «Відрадний», а в квітні – на вулиці Прирічній в Оболонському районі.


Водночас з липня 2021-го в Києві діє мораторій, згідно з яким містян мають завчасно попереджати про обрізання й видалення зелених насаджень у місті.


Також «Київзеленбуд» почав адаптовувати європейські стандарти догляду за деревами в грудні 2022 року.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі