У Києві законсервують графіті Бенксі, яке художник створив на бетонних блоках на майдані Незалежності, повідомили в КП «Центрі консервації предметів археології».

Фахівці вже провели реставраційний огляд і протестували матеріали, які використають для консервації.

Графіті хочуть захистити антивандальним покриттям. Також збираються закріпити фарбу й бетонний блок, на якому воно виконане. Зокрема, відновлять структуру бетону, викришені місця.

Матеріали протестували на блоках і фарбі, ідентичних тим, які художник використав для створення графіті, кажуть у «Центрі консервації».

Інше графіті Бенксі в Києві, на вулиці Великій Житомирській, де він зобразив броньовану вантажівку з боєголовкою у вигляді пеніса, домалювали невідомі.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У 2022-му Бенксі створив у Києві й передмісті (Гостомелі, Ірпені, Бородянці) сім графіті. Низка мистецтвознавців звинуватили художника в тому, що він не виявив чутливості до контексту, створивши свої роботи в місцях трагедії, на зруйнованих будинках. Водночас у Київській області мають намір перенести роботи Бенксі в окремий музей, присвячений російсько-українській війні.

У грудні 2022-го в Гостомелі восьмеро зловмисників зрізали мурал (зображення жінки в протигазі з вогнегасником) зі стіни зруйнованого будинку, але не встигли забрати роботу, їх затримали. Вартість муралу оцінили в 9 мільйонів гривень. Щоб захистити роботи Бенксі на Київщині, їх помістили під скло й обладнали спеціальними системами захисту.

У травні 2023-го графіті Бенксі демонтували в Ірпені разом із частиною стіни.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка й фото: «Центр консервації предметів археології»