Графіті Бенксі демонтували в Ірпені разом із частиною стіни, на якій воно було створене, повідомляє інформаційна агенція ITV.

Майбутню інсталяцію готують до транспортування. Будівлю на вулиці Северинівській, на якій художник створив графіті, знесуть. Через значні пошкодження будинок не підлягає відновленню.

Водночас у Горенці на Київщині відновлять будинок, на якому Бенксі намалював графіті. Архітектурний проєкт створюватимуть студенти Київського національного університету будівництва та архітектури. Графіті під час відбудові планують зберегти для туристів.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У 2022-му Бенксі створив у Києві й передмісті (Гостомелі, Ірпені, Бородянці) сім графіті. Низка мистецтвознавців звинуватили художника в тому, що він не виявив чутливості до контексту, створивши свої роботи в місцях трагедії, на зруйнованих будинках. Водночас у Київській області мають намір перенести роботи Бенксі в окремий музей, присвячений російсько-українській війні.

У грудні 2022-го в Гостомелі восьмеро зловмисників зрізали мурал (зображення жінки в протигазі з вогнегасником) зі стіни зруйнованого будинку, але не встигли забрати роботу, їх затримали. Вартість муралу оцінили в 9 мільйонів гривень. Щоб захистити роботи Бенксі на Київщині, їх помістили під скло й обладнали спеціальними системами захисту.

Графіті Бенксі в Києві, на Великій Житомирській, на якому він зобразив броньовану вантажівку з боєголовкою у вигляді пеніса, домалювали невідомі.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: ITV