Міський голова Києва Віталій Кличко дав інтервʼю шеф-редакторці LB.ua Соні Кошкіній. Зібрали головне з годинної розмови.

Про повернення районних рад у Києві

Районні ради усунули в Києві у 2010 році, за часів президенства Януковича. За словами Кличка, райради тоді призвели до того, що Київ перетворився на «місто МАФів і реклами».

«Це було правильне рішення в тих умовах. Але загалом районні ради – це продовження самоврядування, ключовий базис демократії. Я це підтримую [повернення районних рад]. Після завершення війни ми маємо провести вибори не тільки в Київраду, а й у районні ради», – каже Кличко.

Про обшуки в Департаментах КМДА

«Я нікого не хочу захищати: якщо людина вчинила правопорушення, вона повинна відповідати», – пояснює Кличко. Утім, він додає, що «є команда» шукати кримінальні справи для підлеглих міського голови, щоби «зробити негативний фон».

Підозру вже вручили директору департаменту безпеки КМДА Романові Ткачуку, а директора департаменту культурної спадщини КМДА Олександра Никоряка, який в комендантську годину відвідував заклад харчування із забудовником Артуром Мхітаряном (Taryan Group), звільнили після розслідування «УП».

Про укриття в Києві

Мобільні укриття, які можна було би встановити на зупинках громадського транспорту, як у Харкові, не закупляють, бо немає ДБНів, каже Кличко. За його словами, він уже звернувся до профільних міністерств, а Київ готовий закупити 200–300 таких сховищ.

Різницю в оцінках перевірки сховищ, яку паралельно проводили КМДА й Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості, Кличко пояснив тим, що лише ДСНС має офіційний статус для того, щоби перевіряти укриття й визначати їхню придатність.

«Мені закидають, мовляв, що ви робили з 2014 року, ніяких укриттів... Я робив усе, що від мене залежить. Ми робили й говорили, що [повномасштабна] війна може бути. Нам казали, що війни не буде, – будемо робити барбекю», – каже Кличко.

Про незаконну забудову

«Ми робимо все, щоби захистити культурну спадщину», – каже Кличко. За його словами, на території «Будинку з комахами», вулиці Мечникова й поблизу озер Тягле й Небреж не проходять будівельні роботи попри заяви міських активістів, які фіксують ознаки будівництва чи підготовки до нього на ділянках.

На питання про призначення активіста Дмитра Перова очільником департаменту культурної спадщини КМДА Кличко відповів, що вперше чує про таку петицію й зазначив, що спершу «потрібно поспілкуватися з ним особисто».

Про пісок для закритих пляжів, який закупило КП «Плесо»

За словами Кличка, про закупівлю піску для закритих пляжів Києва від КП «Плесо» дізнався від ЗМІ. «Одразу поставив це питання профільному заступнику, той відповів, що підсипання пляжів роблять щороку, щоб утримувати рельєф», – каже Кличко.

Міський голова Києва каже, що через весняне водопілля велику кількість піску змило, тож його потрібно було відновити. Утім, за його словами, через розголос гроші вирішили не витрачати, хоч пляжі й потребують зміцнення.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Офіс президента (знову) хоче звільнити Кличка з посади голови КМДА. Що відбувається? Чим мер відрізняється від голови КМДА? І чому цей конфлікт тягнеться ще з 2019 року? Відповідаємо на головні запитання.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі