Верховна Рада підтримала законопроєкт про легалізацію медичного канабісу в першому читанні, повідомив нардеп Ярослав Железняк.

«За» проголосували 268 депутатів, «проти» висловилися 17. Утрималося 11 депутатів, а 45 не брали участі в голосуванні.

Про необхідність легалізувати в Україні медичний канабіс заявив президент Володимир Зеленський під час свого виступу у Верховній Раді 28 червня.

Президент заговорив про це в контексті перспектив розвитку ментальної й фізичної реабілітації в Україні. За словами Зеленського, Україна має створити «найсильнішу в Європі» галузь реабілітації.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Для лікування посттравматичних стресових розладів після війни шість мільйонів людей в Україні потребуватимуть препаратів на основі медичного канабісу, вважають у МОЗ.

Загалом медичний канабіс здатен полегшити перебіг до 50 патологічних станів. Зокрема, його використовують для лікування тривожних розладів, окремих типів епілепсії, глаукоми, псоріазу, паркінсонізму, розсіяного склерозу, а також для полегшення страждань онкологічних хворих і пацієнтів із ВІЛ.

Використання конопель у медичних цілях дозволено у 56 країнах світу, серед яких країни ЄС, як-от: Німеччина, Іспанія, Нідерланди, Італія, Чехія, Франція, Португалія, Польща, Греція, Австрія, Данія, Бельгія, Норвегія – а також Ізраїль, Велика Британія, США й Канада.

Ще у 2019 році у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який мав дозволити обіг медичного канабісу в Україні, а також дав би право науковцям досліджувати коноплі. Комітет із прав людини його підтримав, але справа далі не пішла. У 2021 році знову пропонували легалізувати медичний канабіс за допомогою нового законопроєкту або постанови Кабміну. Але Верховна Рада вчергове не підтримала ініціативу й відправила законопроєкт на доопрацювання. Раніше вдалося легалізувати лише окремі препарати на основі канабісу. І навіть це рішення розкритикували організації онкопацієнтів, бо імпортовані препарати коштували від 600 до 2000 доларів, що для багатьох задорого.

У новому проєкті закону №7457, який зареєстрували у ВР у червні 2022 року, врахували всі зауваження до попереднього законопроєкту, кажуть у МОЗ.

Ми детально розповідали про перспективи лікування ПТСР в Україні за допомогою канабісу й пояснювали, у чому відмінність нового законопроєкту про легалізацію медичної марихуани та чи справді там врахували попередні зауваження.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі