Про необхідність легалізувати в Україні медичний канабіс заявив президент Володимир Зеленський під час свого виступу у Верховній Раді 28 червня.

«Ми маємо нарешті чесно легалізувати для всіх, хто цього потребує, ліки на основі канабісу, відповідні наукові дослідження та контрольоване українське виробництво», – сказав Зеленський.

Про легалізацію медичного канабісу президент заговорив у контексті перспектив розвитку ментальної та фізичної реабілітації в Україні. За словами Зеленського, Україна має створити «найсильнішу в Європі» галузь реабілітації.

«Усі найкращі світові практики, усі найбільш ефективні політики, усі рішення, якими б складними чи незвичними вони не здавалися, мають бути застосовані в Україні, щоб українцям не довелося терпіти біль, стрес і травми війни», – наголосив Зеленський.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Для лікування посттравматичних стресових розладів після війни шість мільйонів людей в Україні потребуватимуть препаратів на основі медичного канабісу, вважають у МОЗ.

Загалом медичний канабіс здатен полегшити перебіг до 50 патологічних станів. Зокрема, його використовують для лікування тривожних розладів, окремих типів епілепсії, глаукоми, псоріазу, паркінсонізму, розсіяного склерозу, а також для полегшення страждань онкологічних хворих і пацієнтів із ВІЛ.

Використання конопель у медичних цілях дозволено у 56 країнах світу, серед яких країни ЄС, як-от: Німеччина, Іспанія, Нідерланди, Італія, Чехія, Франція, Португалія, Польща, Греція, Австрія, Данія, Бельгія, Норвегія – а також Ізраїль, Велика Британія, США та Канада.

Ще у 2019 році у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який мав дозволити обіг медичного канабісу в Україні, а також дав би право науковцям досліджувати коноплі. Комітет із прав людини його підтримав, але справа далі не пішла. У 2021 році знову пропонували легалізувати медичний канабіс за допомогою нового законопроєкту або постанови Кабміну. Але Верховна Рада вчергове не підтримала ініціативу та відправила законопроєкт на доопрацювання. Раніше вдалося легалізувати лише окремі препарати на основі канабісу. І навіть це рішення розкритикували організації онкопацієнтів, бо імпортовані препарати коштували від 600 до 2000 доларів, що для багатьох задорого.

У новому проєкті закону №7457, який зареєстрували у ВР у червні 2022 року, врахували всі зауваження до попереднього законопроєкту, кажуть у МОЗ.


Ми детально розповідали про перспективи лікування ПТСР в Україні за допомогою канабісу й пояснювали, у чому відмінність нового законопроєкту про легалізацію медичної марихуани та чи справді там врахували попередні зауваження.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі