В Естонії ухвалили закон, який дозволяє шлюб між двома повнолітніми особами незалежно від їхньої статі, пише ERR. Одностатеві шлюби будуть дозволені в країні з 1 січня 2024 року.

За ухвалення закону проголосували 55 членів парламенту, водночас 34 були проти.

Це друга посткомуністична країна, яка пішла на такий крок, після Словенії.

Одностатеві пари також отримали право на усиновлення. Один із партнерів у такій парі може всиновити дитину свого партнера за згодою біологічного батька.

Водночас зберегли принцип, за яким повʼязані з дитиною права й обовʼязки насамперед лежать на її біологічних батьках.

Окрім шлюбу, пари можуть укласти договір про спільне проживання, який гарантує співмешканцям право ухвалювати рішення щодо іншого партнера (якщо він, наприклад, недієздатний) і за необхідності отримувати допомогу й компенсації, відзначає видання.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Наприкінці вересня 2022-го одностатеві шлюби легалізувала Куба. Там за новий сімейний кодекс, який дозволяє представникам ЛГБТ одружуватися й усиновлювати дітей, проголосували на національному референдумі.

У жовтні 2022 року одностатеві шлюби дозволили в Словенії. Це перша посткомуністична країна, яка легалізувала одностатеві шлюби.


В Україні петиція до президента про легалізацію одностатевих шлюбів усередині липня набрала необхідні 25 тисяч голосів. У відповідь Володимир Зеленський зазначив, що наразі легалізувати одностатеві шлюби не вийде, оскільки вони за Конституцією «ґрунтуються на вільній згоді жінки і чоловіка». Змінювати ж Конституцію в умовах воєнного стану не можна.

У березні 2023-го зареєстрували законопроєкт про цивільні партнерства. Реєстроване партнерство є альтернативою для тих пар, які не можуть або не бажають укладати шлюб. Зокрема, завдяки інституту цивільного партнерства зможуть отримати статус близьких родичів одностатеві пари, які наразі не можуть укладати шлюб через обмеження, закладені в Конституції (її положення не можна змінювати в умовах воєнного стану).

Що таке цивільне партнерство й коли на нього можна чекати в Україні, ми детально пояснювали за посиланням.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі