Британський вуличний художник Бенксі влаштує першу за останні 14 років «офіційну» виставку, пише CNN.

Роботи художника виставлять у Галереї сучасного мистецтва (GOMA) у Глазго.

Виставка називатиметься "Cut & Run: 25 Years Card Labour".  Там представлять роботи художника від ранніх творів кінця 1980-х років, до останніх, створених у 2023 році.

Одним із головних елементів виставки стане модель, що пояснює, як саме Бенксі подрібнив свою картину «Дівчинка з повітряною кулькою», яка самознищилася під час аукціону Sotheby's у Лондоні в 2018 році.

В основі експозиції будуть трафарети, які художник використовує для створення стритарту.

Також на виставці буде представлений бронежилет із зображенням британського прапора, який Бенксі зробив для репера Стормзі, й картина 2017 року «Баскія зупиняють і обшукують».

Виставка триватиме з 18 червня по 28 серпня. У вихідні дні вона буде відкрита й уночі.

Фотографувати буде суворо заборонено, відвідувачам доведеться віддати свої телефони на зберігання персоналу. Водночас для охочих будуть безоплатно робитимуть фотографії на Polaroid.

Це буде перша санкціонована виставка художника після його персональної виставки «Бенксі проти Брістольського музею», яка проходила в галереї в рідному місті художника в 2009 році, відзначає CNN.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У 2022-му Бенксі створив у Києві й передмісті (Гостомелі, Ірпені, Бородянці) сім графіті. Низка мистецтвознавців звинуватили художника в тому, що він не виявив чутливості до контексту, створивши свої роботи в місцях трагедії, на зруйнованих будинках. Водночас у Київській області мають намір перенести роботи Бенксі в окремий музей, присвячений російсько-українській війні.

У грудні 2022-го в Гостомелі восьмеро зловмисників зрізали мурал (зображення жінки в протигазі з вогнегасником) зі стіни зруйнованого будинку, але не встигли забрати роботу, їх затримали. Вартість муралу оцінили в 9 мільйонів гривень. Щоб захистити роботи Бенксі на Київщині, їх помістили під скло й обладнали спеціальними системами захисту.

У травні 2023-го графіті Бенксі демонтували в Ірпені разом із частиною стіни.

Графіті Бенксі в Києві, на Великій Житомирській, на якому він зобразив броньовану вантажівку з боєголовкою у вигляді пеніса, домалювали невідомі.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі