Які культурні й туристичні пам’ятки в зоні ризику через підрив росіянами Каховської ГЕС, розповіли в Мінкульті й Державному агентстві розвитку туризму.

Ансамбль споруд Центральної площі, забудова історичного центру й будинки культури міста Нова Каховка, а також палаци культури сіл Корсунка й Дніпряни постраждали станом на кінець доби 6 червня, пише Мінкульт.

Там опублікували список музеїв, які вже підтоплені або перебувають під загрозою. Подивитися цей список можна тут, його оновлюють.

Музеям Херсону, за попередніми оцінками ситуації, підтоплення не загрожує. Повідомлень про затоплення музеїв на правому березі Дніпра на Херсонщині теж поки не надходило.

Які об’єкти культурні й туристичні пам’ятки постраждали

 Херсонські плавні, що були домом для багатьох видів птахів, які включені до Червоної й Зеленої книги України, а також охороняються на міжнародному рівні.

 Національний природний парк «Нижньодніпровський» із рідкісними заплавними лісами, болотами й піщаним степом.Тут росли 32 види унікальних рослин, що були включені до світового Червоного списку. «Найімовірніше, ця унікальна екосистема Європи знищена назавжди», –кажуть у Держагентстві розвитку туризму й додають, що в парку затоплено близько 80%.

 Дім-музей Остапа Вишні в селі Кринки Олешківського району.

 Херсонський художній музей імені Олексія Шовкуненка.

 Давньоруське місто-порт Олешня на острові Великий Потьомкін у районі Пудової протоки (за 12 кілометрів нижче за течією Дніпра від центру Херсона).

Під загрозою затоплення перебувають:

 Очаківська брама – це частина оборонних укріплень Херсона, збудована у 1783 році; памʼятка архітектури національного значення.

 Комплекс «Зелені хутори Таврії», заснований на місці старовинних хуторів. Тут був розташований автентичний музей українського народного побуту XV–XX століть і солоні рожеві озера.

 Село Тягинка, де до війни вели археологічні розкопки й виявили поселення епохи бронзи та скіфського часу, а також середньовічне городище.

 Частково може бути підтоплена Кінбурнська коса, розташована на території Чорноморського біосферного заповідника під охороною ЮНЕСКО. Там живуть більше сотні видів птахів і понад сім сотень рідкісних рослин.

Також у зоні затоплення – яхт-клуби, готелі, заміські комплекси. Їхні власники можуть звернутися по допомогу на електронну адресу ДАРТ: [email protected].


Армія РФ підірвала греблю Каховської ГЕС близько третьої години ночі 6 червня. Станцію повністю зруйновано, вона не підлягає відновленню. Майже 16 тисяч людей опинилися в критичній зоні затоплення. Що робити, якщо ви опинилися в цій зоні, як підтримати евакуацію людей і тварин і як надати домедичну допомогу людині, яка тоне, ми розповідали тут.


У зоопарку «Казкова діброва» в Новій Каховці загинули тварини. Спочатку повідомляли, що їх близько 300, але пізніше виявилося, що частина тварин перебувала вдома в однієї зі співробітниць і їм удалося врятуватися.


Відбудова Каховської ГЕС триватиме пʼять років, якщо працювати цілодобово, і коштуватиме від 800 мільйонів до одного мільярда доларів, заявив керівник «Укргідроенерго» Ігор Сиротa.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі