Армія РФ підірвала греблю Каховської ГЕС близько третьої години ночі 6 червня. Станцію повністю зруйновано, вона не підлягає відновленню. Через підрив рівень води у Каховському водосховищі стрімко падає, що становить загрозу для Запорізької АЕС, яка використовує цю воду для охолодження системи. В «Енергоатомі» запевняють, що ситуація контрольована. У Дніпро також потрапили щонайменше 150 тонн машинного мастила, є ризик витоку ще 300 тонн. СБУ вже відкрила кримінальне провадження за фактом вчинення екоциду й порушення законів і звичаїв війни.

Наразі існує загроза затоплення до 80 населених пунктів, без питної води можуть залишитися люди на півдні Херсонської області й у тимчасовому окупованому Криму. Майже 16 тисяч людей опинилися у критичній зоні затоплення. Нову Каховку, яка розташована поблизу ГЕС, затопило однією з перших: у місті підтоплені палац культури й зоопарк «Казкова діброва», вода підступила до житлових будинків.

Триває евакуація людей із потенційно небезпечних зон затоплення на правобережній частині Дніпра, зокрема з селищ Миколаївка, Ольгівка, Тягинка, Понятівка, Іванівка, Токарівка, Понятівка, Придніпровське, Садове, та частково з Херсона. Мікрорайон Корабел у Херсоні вже знеструмили, з міркувань безпеки також відключать газопостачання. Близько 800 людей вже вивезли з Херсона, евакуація продовжується.

Якими можуть бути наслідки?

Прорив дамби зробить неможливим оброблення сільгоспугідь не лише в Херсонській області, а й у районі Кривого Рогу, що в Дніпропетровській області, пише профільне видання Kurkul. Південне водосховище біля Кривого Рогу також наповнювалось з Дніпра через один із каналів. Через затоплення відбуватиметься процес деградації ґрунтів, на частині земель можливе опустелювання.

Виробництво фруктів і ягід, розповсюджене в Новій Каховці й на узбережжі Дніпра загалом, знизиться на тривалий період. Аналогічні наслідки будуть і для овочівництва, хоч щодо них прогноз є більш позитивним. Утім, відновленню овочівництва заважатиме відсутність сховищ, складів і тепличних господарств, додає Kurkul.

У регіоні може змінитися клімат. Опустелені території швидко прогріватимуться сонцем, через що можуть виникати суховії, пилові бурі й інші катаклізми. Відсутність зрошення може змусити фермерів відмовитися від оброблення землі, що також призводитиме до опустелювання угідь.

Через загибель риби, змивання великої кількість добрив із полів і затоплення сміттєзвалищ, вода в Дніпрі та частині Південного Бугу й Інгульця може стати непридатною для пиття й використання у сільському господарстві.

У регіоні загалом може змінитися річкова флора і фауна. Водні простори можуть заповнити «агресивні види» й осередки бурʼянів, через що можливі сплески розвитку шкідників і хвороб, які поширюватимуться на навколишні угіддя. Руйнація Каховської ГЕС також може спричинити логістичні проблеми для судноплавства по Дніпру на найближчі роки.

Що робити, якщо ви опинилися в зоні затоплення?

У ДСНС перш за все радять зібрати всі документи, ліки й речі першої необхідності: одяг на декілька днів, засоби гігієни, їжу, воду. Також потрібно вимкнути електроприлади й газове обладнання, зачинити двері й вікна. Варто подбати про безпеку людей, які не можуть евакуюватися самостійно, а також тварин. Після цього варто переміститися на більш безпечні території:

  • жителям Антонівки радять піднятися до вулиць Горького й Антонівської;
  • жителям Дніпровського району піднятися до вулиці Херсонської (в район площі В’ячеслава Чорновола), до шосе В’ячеслава Чорновола і вулиці Перекопської;
  • жителям Суворовського району піднятися до вулиць Гімназичної, Соборної та Грецької;
  • жителям Корабельного району, у тому числі Карантинного острова, піднятися до вулиці Качельної (вище площі Корабелів) та вулиці Полтавської;
  • жителям селища Зимівник піднятися в район міського цвинтаря;
  • жителям Комишанів піднятися до вулиці Центральної;
  • жителям селища Приозерного піднятися вище вулиці Білозерської.

Якщо ж змоги евакуюватися до більш безпечного місця немає, потрібно піднятися якомога вище в будинку, на горище чи верхні поверхи, й сигналізувати про місце свого перебування. Це можуть бути будь-які яскраві речі, звукові сигнали чи написи. У ДСНС запевняють, що в такий спосіб рятувальники зможуть знайти й евакуювати людей. «Українська волонтерська служба» також закликає не користуватися водою, що надходить, адже в ній можуть міститися шкідливі речовини й залишки вибухівки.

Куди звертатися за допомогою?

Перш за все, потрібно звертатися до рятувальників і правоохоронців за номерами 101 і 102. Також можна дзвонити на гарячу лінію кризового реагування Мінреінтеграції 15-48 або за номерами органів місцевої влади.

Щодо евакуації з Корабельного району Херсона потрібно звертатися за телефоном 099 736 22 30. Також працюють гарячі лінії Херсонської міської ради: 050 040 44 24 і 098 958 17 90. З приводу порятунку тварин також можна звертатися до Департаменту захисту довкілля та природних ресурсів Херсонської ОВА за номерами: 050 943 3635 або 096 348 8070.

Якщо ваші близькі або знайомі, які мешкають у районі підтоплень, не виходять на звʼязок, потрібно звернутися на гарячу лінію 0 800 339 247 Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Крім місцевої влади, евакуацію місцевих мешканців також організовують благодійні фонди й волонтерські організації. Фонд «Восток SOS» проводить безкоштовну евакуацію, звертатися потрібно на гарячу лінію 0800 332 614 або за номерами телефону: 096 108 6048, 099 710 4872 чи 099 311 5314.

Евакуацію також проводять:

  • організація Helping to Leave, номер телефону 093 177 6458;
  • «Херсонський хаб», номери телефону: 095 214 7605, 099 973 1176 і 095 346 2949;
  • Благодійний фонд Rescue Now, можна звʼязатися за допомогою Instagram;
  • ГО Help People, звʼязатися можна за номером 093 696 9788. Команда волонтерів закликає містян, які мають транспортні засоби, долучитися до евакуації;
  • «Укрзалізниця» організувала евакуаційні потяги, які курсуватимуть до Миколаєва. Перший поїзд відправився о 12:00;
  • Організація Humanity Ask проводить термінову евакуацію для людей, життя яких перебуває під загрозою через підтоплення. Вони проводять безкоштовні рейси пароплавом через тимчасово окупований Крим;
  • Більше контактів можна знайти за цим посиланням.

Люди, які евакуювалися, можуть знайти прихисток в інших містах України. Ось повний список адрес.

Як урятувати тварин?

Благодійна організація UAnimals закликає не залишати тварин привʼязаними або замкненими на території підтоплень, адже вони можуть загинути через це. Якщо є можливість – потрібно взяти тварину з собою, якщо ж ні – відвʼязати її й повідомити зоозахисні організації чи місцеву владу.

Організація «Зоопатруль» розповіла базові правила евакуації з тваринами:

  • Закріпіть ідентифікатор із контактами на ошийнику тварини. Це може бути просто папірець із номером телефону;
  • Підготуйте медикаменти, ветеринарний паспорт тварини, повідки, їжу й воду на декілька днів, миски, туалет, паперові рушники й іграшки тварини;
  • Промаркуйте переноску для тварини імʼям і телефоном власника;
  • У дорозі обовʼязково потрібно тримати собаку на повідку, а котів і маленьких тварин у переносках.

Звернутися до «Зоопатруля» щодо порятунку тварин можна за номерами телефону: 099 130 3030 і 068 130 3030. UAnimals також запустили хештег #прихищуізтваринами, який має допомогти евакуйованим людям із тваринами знайти прихисток.

Як підтримати евакуацію людей і тварин?

Благодійна організація Ukrainian Firefighters Foundation, яка співпрацює з ДСНС, відкрила збір для допомоги постраждалим у Херсоні. Гроші підуть на пункти для біженців, закупівлю мотопомп для відкачування води й гуманітарних вантажів для людей у підтоплених регіонах. Підтримати можна тут або тут.

Гуманітарна організація Rescue Now оголосила збір коштів для допомоги українцям, які постраждали від підриву Каховської ГЕС. Наразі волонтери відправилися у Херсон із рятувальною місією.

Засновник Ukrainer Богдан Логвиненко також вирушив у Херсонську область, аби допомогти евакуювати місцевих жителів. Допомогти можна за посиланням. Крім того, він відкрив Google-форму для тих, хто хоче прихистити постраждалих.

Благодійний фонд Musicians Defend Ukraine оголосив збір грошей для евакуації культурних організацій і діячів у Херсонській області через катастрофу на Каховській ГЕС.

Український спортивний коментатор Віталій Волочай запустив збір донейтів, щоб допомогти евакуюватися українцям у зоні підтоплень. За перші 10 хвилин вдалося зібрати понад 250 тисяч гривень.

Київська кавʼярня Blur Coffee Shop на Мечникова почала збирати продукти харчування, корм для тварин, дитяче харчування і предмети особистої гігієни для людей, які постраждали на Херсонщині.

UAnimals відкрили збір у Monobank для порятунку тварин, підтримати його можна за посиланням.

Як надати домедичну допомогу людині, яка тоне?

Спочатку потрібно перевірити, чи дихає постраждалий за принципом «чую, бачу, відчуваю», кажуть у МОЗ. Грудна клітина має рухатися, а дихання можна відчути, наблизившись до її рота.

Якщо людина жива, її потрібно покласти на спину на рівну й тверду поверхню. Рот людини потрібно очистити від видимих сторонніх обʼєктів, наприклад, водоростей, бруду і піску.

Якщо постраждалий не дихає, потрібно затиснути йому ніс і пʼять разів вдихнути повітря у рот до підйому грудної клітки. Маленькій дитині можна робити штучне дихання, одночасн вдуваючи повітря до рота й носу.

Якщо дихання не зʼявилося, потрібно розпочати натискання на грудну клітку. Для цього треба покласти дві долоні на центр клітки, випрямити руки в ліктях і натиснути на груди вагою власного тіла. У МОЗ кажуть, що варто зробити 30 натискань, а після повторити два штучні вдихи повітря. Цикл «30 натискань – два вдихи» потрібно повторювати до прибуття медиків, якщо постраждалий не почне дихати самостійно. Якщо ж людина прийшла до тями, її слід зігріти.