Як надати домедичну допомогу людині, яка тоне, розповіли в МОЗ.

Спочатку важливо переконатися, що порятунок не зашкодить вам самим. Першу допомогу у воді можуть надавати лише досвідчені рятувальники.

Якщо людина, яку витягли з води, не реагує, треба викликати екстрену за номером 103, далі виконувати такі дії:

  • Перевірити, чи постраждалий дихає за принципом «чую, бачу, відчуваю» (прислухатися до дихання; подивитися, чи рухається грудна клітка, і відчути дихання, наблизивши щоку до рота людини).
  • Якщо людина дихає, то треба покласти її спиною на рівну й тверду поверхню. Потім треба вирівняти їй голову й максимально розігнути шию, а також висунути нижню щелепу (у разі певності, що постраждалий не отримав травму хребта).
  • Очистити ротову порожнину від видимих сторонніх об’єктів, наприклад бруду чи піску.
  • Якщо людина не дихає, треба виконати «п’ять рятувальних вдихів»: затиснути постраждалому ніс і видихнути повітря в рот до підйому грудної клітки (можна скористатися маскою-плівкою чи маскою-клапаном як бар’єром у разі наявності). Це треба повторити пять разів. Маленьким дітям штучне дихання проводять, одночасно вдуваючи повітря в рот і в ніс.
  • Якщо після цього дихання немає, треба починати натискання на грудну клітку: покласти долоні одна на одну й на середину грудної клітки постраждалого; випрямити руки в ліктях і натиснути на них вагою власного тіла; зробити 30 натискань. Далі слід повторити два штучні вдихи, й продовжувати циклами – 30 натискань і два вдихи.
  • У разі відсутності барєра й неможливості проводити штучне дихання, варто просто натискати на грудну клітину.
  • Якщо постраждалий прийшов до тями, його треба зігріти й за можливості накрити сухою теплою ковдрою, а також не лишати наодинці.

Також в організації UAnimals закликають взяти тварин із собою під час евакуації. Якщо це неможливо, то варто їх відв’язати й випустити, щоби тварини мали шанс врятуватися самостійно. Крім того, активісти закликали долучатися до флешмобу «Прихищу з тваринами» і до пікетів «Росія вбиває природу». Організація також запустила монобанку, щоби допомагати постраждалим тваринам.

Організація «Зоопатруль» поділилася правилами евакуації з тваринами:


Армія РФ підірвала греблю Каховської ГЕС близько третьої години ночі 6 червня. Унаслідок підриву машинної зали зсередини Каховську ГЕС повністю зруйновано. Станція відновленню не підлягає. Загалом існує загроза затоплення до 80 населених пунктів, вважають у Кабміні. Станом на 12:30 із зони підтоплення евакуювали 885 осіб. Двоє поліцейських отримали поранення, поки допомагали евакуювати мешканців, бо Херсон обстрілюють з артилерії.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі