Відбудова Каховської ГЕС триватиме пʼять років, якщо працювати цілодобово, і коштуватиме від 800 мільйонів до одного мільярда доларів, заявив керівник «Укргідроенерго» Ігор Сиротa у інтерв’ю Forbes.

Крім станції, треба будувати ще мостовий і залізничний перехід, які також зруйновані. Це питання вже обговорюють із будівельниками Італії й Туреччини.

Які наслідки

Головна проблема в тому, що без води залишиться велика частина трьох областей: Херсонської, Миколаївської й Запорізької. Окрім стабілізувальної ролі для енергосистеми, водосховище Каховської ГЕС надавало воду великій кількості людей і підприємств.

По Запорізькій АЕС ситуація контрольована, катастрофічних наслідків не очікують.

Для енергосистеми України також наслідків немає, бо Каховська ГЕС не працює з жовтня 2022 року.

Як боротимуться з наслідками

Створять додаткові свердловини й обхідні маршрути перекачки води з Дніпровського водосховища, щоб максимально забезпечити людей водою.

Зараз економлять воду у верхніх водосховищах. Після деокупації Каховки побудують тимчасову греблю і швидко наповнять Каховське водосховище водою з верхніх водосховищ. На цю роботу буде потрібен буде місяць, уже розробляють проєктні рішення. Після цього почнуть будувати нову ГЕС на місці зруйнованої.

Як швидко буде спустошуватися водосховище

Якщо дамба зруйнована повністю, то нульова відмітка буде за чотири доби.

Якщо водозливна гребля все-таки вціліла в нижній підводній частині, то є ймовірність, що водосховище буде ще близько трьох метрів із водою.

Пік, коли води буде найбільше, очікували сьогодні близько 16:00 чи 17:00. Загалом на вечір очікують підняття води на три метри.

За тиждень чи десять днів вся вода має відійти в море.

Який масштаб катастрофи

За приблизними оцінками, буде затоплено від 35 до 37 сіл.

Керівник «Укренерго» додав, що підрив стався в нижніх відмітках машинного залу. Станція й машинний зал розламалися навпіл. Про те, що росіяни закладають вибухівку, в «Укренерго» знали ще у 2022 рокці.


Армія РФ підірвала греблю Каховської ГЕС близько третьої години ночі 6 червня. Станцію повністю зруйновано, вона не підлягає відновленню. Майже 16 тисяч людей опинилися в критичній зоні затоплення. Що робити, якщо ви опинилися в цій зоні, як підтримати евакуацію людей і тварин і як надати домедичну допомогу людині, яка тоне, ми розповідали тут.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі