Третина укриттів Києва не придатні до використання, а більше сотні – зачинені: першими результатами роботи по ревізії укриттів поділився міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін.

Станом на 08:00 4 червня перевірили 1078 об’єктів. З них 33%, або 359 укриттів, виявилися не готовими для використання, а 11%, або 122 укриття, були зачинені.

Водночас 55%, або 597 укриттів, готові до використання. Камишін прокоментував це так: «З недовірою сприйняв те, що половина були відкриті і визнані готовими. Коли ми вчора вибірково перевіряли з нашим мером укриття в Оболонському районі, то абсолютна більшість укриттів були закритими. А коли ми їх таки відкривали, то вони виявлялись непридатними для використання. Та команда пояснила високий відсоток відкритих і готових за перший день тим, що більшість перевірених укриттів за перший день були в школах, дитсадках і лікарнях. А там ситуація трохи краща, ніж загалом по місту».


Під час ракетної атаки в ніч на 1 червня три людини загинули біля зачиненого укриття поліклініки в Деснянському районі. Чотирьом службовим особам, зокрема заступниці Деснянської РДА, інкримінують службову недбалість, що спричинила тяжкі наслідки, та залишення у небезпеці, що призвело до смерті.

КМДА ухвалила рішення, за яким укриття в Києві мають бути відчинені постійно, а не лише під час повітряної тривоги.

Президент Володимир Зеленський також доручив провести ревізію всіх захисних споруд у країні. Станом на ранок 3 червня перевірили понад 4800 укриттів, повідомили в МВС. Зачиненими виявилися 252 сховища, непридатними до використання – 893. Балансоутримувачів зобов'язали усунути недоліки, перевірки тривають. 

Прокуратура й поліція розслідують розкладання бюджетних коштів, виділених на ремонт укриттів (статі 191 і 366 Кримінального кодексу). Зокрема в Святошинському районі зафіксували невиконання робіт у повному обсязі й незадовільне їх виконання – вартість ремонту завищена на понад мільйон гривень. Уже почали розслідуваннях щодо укриттів Деснянського, Подільського, Голосіївського і Солом’янського районів Києва. Огляд укриттів продовжують.


У «Київ Цифровий» 2 червня додали офлайн-мапу укриттів і можливість скаржитися на зачинені сховища. Щоби скористуватися мапою укриттів в офлайн-режимі, потрібно принаймні один раз зайти в додаток, коли є інтернет. Усі офіційні укриття Києва також додали на карту від «Лун.Місто», яку запустили 30 травня.

Більше тисячі скарг на укриття надійшло за добу в «Києві Цифровому» після того, як у застосунку запустили сервіс зворотнього звʼязку щодо сховищ. Майже половина скарг була про те, що укриття зачинені. Чверть користувачів поскаржилися, що укриття перебувають у неналежному стані, ще чверть – що поблизу немає сховищ.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі