Лише 38% укриттів у Києві мають справне електропостачання, свідчать результати моніторингу групи громадського спостереження «Озон», ініціативи Центру громадянських свобод.

Кампанія моніторингу укриттів триває з листопада 2022 року. Вона вже охопила сім українських міст, до перевірок долучилися 130 волонтерів-моніторів.

У Києві вже перевірили 96 укриттів. Із них ідентифікували 73%, водночас інші 27% знайти не вдалося: вони або фактично відсутні, або були відсутні позначки, які б вказували перехожим на місце, де можна сховатися від небезпеки, відзначає команда «Озон».

Є також проблеми із базовою якістю укриттів: лише 20% мають справний туалет, 38% – електропостачання, і тільки 30% забезпечені запасом води.

Зображення: «Озон»

Команда передала міській адміністрації адреси 25 «проблемних» укриттів у непридатному стані, без доступу або вказівних знаків. Надалі у співпраці з Департаментом муніципальної безпеки КМДА ці укриття приводитимуть до належного стану, кажуть в «Озон».

Загалом фонд захисних споруд Києва становить понад чотири тисячі захисних об'єктів: сховища, підвальні та напівпідвальні приміщення, підземні паркінги, станції метрополітену, підземні переходи. Згідно з законодавством, підтримувати ці об'єкти в належному стані має балансоутримувач. У КМДА зазначають, що не можуть «повною мірою впливати на ситуацію», якщо об'єкт перебуває у приватній формі власності.

«Ми не маємо можливості наразі притягнути до відповідальності таких власників, які не бажають утримувати сховища у належному стані»,  зазначив директор Департаменту муніципальної безпеки КМДА Роман Ткачук.

Долучитися до групи громадського спостереження та моніторингу укриттів у своєму місті можна за цим посиланням. У Києві «Озон» підписала меморандум про співпрацю з КМДА, у межах якого разом покращуватимуть стан захисних споруд.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У 2023 році КМДА спрямує на ремонт укриттів понад 350 мільйонів гривень. Зокрема, 290 мільйонів підуть на ремонт укриттів у підвальних приміщеннях житлових будинків у всіх 10 районах міста. Ще 61 мільйон витратять на роботи в спорудах цивільного захисту, розташовані в Дарницькому, Деснянському, Оболонському й Святошинському районах.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі