84% українців вважають, що факти про корупцію потрібно оприлюднювати попри війну, свідчить опитування Центру Разумкова на замовлення видання «Дзеркало тижня».

Ці респонденти вибрали варіант «Варто, бо через корупцію ми втратимо єдність, підтримку партнерів і, врешті, перемогу». Лише 7% переконані, що такі факти оприлюднювати «не на часі, бо це руйнуватиме єдність», а 8,7% вагаються з відповіддю.

Більше половини опитаних (53%) вважають внутрішніми ворогами корупціонерів при владі. Натомість «агентурну мережу Росії в українських спецслужбах й органах влади» називають 47%. До внутрішніх ворогів 46,8% опитаних також відносять політиків і пропагандистів, які закликають до єдності України з Росією. У цьому питанні респонденти могли обрати три варіанти з девяти.

Крім того, українців попросили оцінити розмір хабарів, як доводиться сплачувати, як порівняти з довоєнним часом. Виявилося, що на 20,7% збільшилися хабарі співробітникам військкоматів. Також на 16% зросли хабарі лікарям, на 14% – місцевим чиновникам і на 13% – митникам.

Водночас у середньому троє з п’яти українців не бачать хабарництва в повсякденному житті.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У квітні на Контрактовій площі встановили «антикорупційний» артобєкт. Куб має дзеркальну поверхню, у якій кожен бачитиме своє відображення.


Станом на кінець січня 2022 року Україна поліпшила показники в індексі сприйняття корупції від міжнародної антикорупційної організації Transparency International Ukraine (СРІ).

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі