Що відчувають українці через більш ніж рік повномасштабної війни, наскільки активно повертаються до роботи і як оцінюють терміни післявоєнного відновлення України, дослідила компанія Gradus Research.

Емоційний стан

Про суб’єктивний рівень стресу повідомляють 88% опитаних українців (у двох попередніх хвилях опитування цей показник становив 84%). Серед найбільш поширених станів також – втома (половина респондентів), напруга (42%), роздратування (31%), обережність (28%) і гнів (27%). Водночас 43% опитаних мають відчуття надії.

Працевлаштованість і доходи

Кількість працевлаштованих зросла порівняно з попередньою хвилею опитування. Частка тих, хто активно працює, збільшилася з 39% до 51%. Відповідно, покращилася стабільність доходів: зарплату отримують 87% працевлаштованих (у липні таких було 78%). Із них 66% мають меншу заробітну плату, 22% отримують таку саму, як і раніше, а 8% кажуть про збільшення зарплатні.

Впевненість у перемозі України над Росією

Тверду впевненість у тому, що Україна здатна відбити напад РФ, висловили 87% респондентів (у попередніх хвилях опитування їхня кількість становила 82% і 81% відповідно).

Головними запоруками перемоги називають, як і раніше, міць ЗСУ (70%), військову допомогу Заходу (69%) і згуртованість та спротив українського суспільства (55%).

Також 69% опитаних висловлюють довіру до ЗСУ, майже половина (49%) довіряють президенту, а 27%  волонтерським організаціям.

Скільки Україні потрібно часу на відбудову

Майже третина опитаних (31%) вважають, що Україна потребує більше п’яти років для повноцінного відновлення повсякденного життя в населеному пункті, де вони проживають. Ще чверть опитаних (24%) думають, що для відбудови знадобиться до п’яти років. Натомість 18% стверджують, що буде достатньо одного чи двох років, а 14% – до одного року.

Повний звіт дослідження можна подивитися тут.

Компанія Gradus Research проводить уже восьму хвилю досліджень настроїв українців під час повномасштабної війни. Це результати опитування наприкінці квітня 2023 року. У ньому взяли участь 1000 респондентів, які заповнили анкету в мобільному застосунку.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


49% українців стали мене піклуватися про власне здоровʼя після початку повномасштабного вторгнення, свідчить ще одне опитування Gradus Research. Серед причин – високий рівень стресу й тривоги, нестача коштів, сил і мотивації.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі