Україна поліпшила показники в індексі сприйняття корупції від міжнародної антикорупційної організації Transparency International Ukraine (СРІ).

У 2022 році Україна отримала 33 бали зі 100 можливих за 2022 рік. Це на один бал більше, ніж у 2021 році. Зараз Україна посідає 116 місце зі 180 країн.

За останні 10 років показник України зріс на 8 балів. У 2022 році Україна продемонструвала найкращий показник із часу запуску оновленої методології СРІ, відзначають Transparency International.

Який індекс сприйняття корупції мають інші країни

Як й Україна, 33 бали отримали Алжир, Ангола, Замбія, Монголія, Сальвадор і Філіппіни. На один бал Україну випереджають Боснія і Герцеговина, Гамбія, Індонезія, Малаві, Непал, Сьєрра-Леоне. На бал менше, ніж Україна, отримали Домініканська Республіка, Кенія й Нігер.

Натомість Росія втратила в рейтингу один бал, зараз має 28 балів і посідає 137 місце в списку. Також індекс сприйняття корупції на один бал знизився в Угорщини й на два бали в Білорусі. Крім того, один бал втратила Польща, але країна однаково лідирує серед сусідів України (має 55 балів і посідає 45 місце).

На один бал поліпшили показники Словаччина й Румунія. Молдова піднялася найбільше серед сусідів України й додала три бали (зараз має 39 балів і посідає 91 місце).

Світові лідери індексу сприйняття корупції у 2022 році майже не змінилися, кажуть у Transparency International. Очолює список Данія з 90 балами, за нею йдуть Нова Зеландія й Фінляндія: обидві країни набрали по 87 балів. Не змінилися й аутсайдери: Сомалі з 12 балами посідає 180 місце, а Південний Судан і Сирія, набравши по 13 балів, перебувають на 178 сходинці.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Міжнародна антикорупційна організація Transparency International щороку з 1995-го проводить дослідження щодо сприйняття корупції. Воно відображає, наскільки корумпованим вважається державний сектор країн, що включені до рейтингу.

Індекс CPI розраховують на основі щонайменше трьох джерел даних, які збирають різні авторитетні установи, зокрема Світовий банк і Всесвітній економічний форум.


Реформи, спрямовані на усунення корупції, є одними з головних вимог ЄС для вступу України до Євросоюзу. На початку 2022 року Transparency International надала рекомендації, які допомогли б Україні поліпшити індекс сприйняття корупції. Жодну з цих рекомендацій не реалізували повністю, чотири виконали частково, а одну не виконали зовсім, кажуть дослідники. Детальніше з рекомендаціями можна ознайомитися за посиланням.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі