Забудовник вимагає в архітектора будівлі «Квіти України» Миколи Левчука 300 тисяч гривень на судові витрати, повідомляють у спільноті «Зберегти Квіти України».

На початку березня суд не задовольнив апеляційну скаргу з авторського права архітектора. За словами активістів, після засідання забудовник як сторона, яка виграла, встановила суму відшкодування – 300 тисяч гривень. Це «звичайна практика», зауважують у спільноті, але кажуть, що не очікували суми, «непідйомної для однієї людини».

Рішення про остаточну суму на власний розсуд ухвалюватиме та сама колегія суддів, яка винесла попереднє рішення на користь забудовника: «Якихось запобіжників або фіксованих коефіцієнтів нема. Могли й мільйон виставити», – кажуть активісти. Вони будуть домагатися зниження суми відшкодування. Засідання, де забудовник вимагатиме суму, відбудеться 10 квітня.

«Квіти України» до початку будівельних робіт

Архітектор Микола Левчук налаштований звернутися до Верховного Суду, бо, на думку активістів й адвокатів, апеляційний суд узагалі не відповів на подані аргументи. Вони вважають, цей кейс відповідатиме на питання «чи є в українських архітекторів права на свої твори?»

«Перші два суди забудовник виграв традиційними методами – навалою сміховинних аргументів і непідтвердженими «доказами» [уже готуємо пост роз’яснення аргументації відмови в суді]. Але Верховний Суд – зовсім інша історія, ці методи там не спрацюють»,  коментують активісти.

Архітектор Микола Левчук

У спільноті додають, що після того, як забудовники виграли суд першої інстанції, вони не вимагали відшкодування судових витрат і спробували «домовитися по-хорошому». Водночас до цього натякали на те, що архітектора «роздягнуть», якщо він наважиться на судовий процес.

Архітекторові й активістам можна допомогти донейтом на юридичний супровід.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Будинок «Квіти України» збудований у 1980-х роках у стилі модернізм за проєктом архітектора Миколи Левчука. Там розміщувалася оранжерея для флористів і квітковий магазин. Останні десятки років будівля перебуває в приватній власності.

На початку червня 2021 року стало відомо про реконструкцію будинку. Його хочуть перетворити на офісний центр із паркінгом.

12 липня 2021 року екскаватори почали зносити атріум «Квітів» і значно пошкодили фасад. Небайдужі кияни зупинили ці роботи. Будівля отримала охоронний статус пам’ятки архітектури й монументального мистецтва. Але потім було розпочато три судові і щодо доведення авторського права архітектора автентичної будівлі Квітів.

28 липня архітектор «Квітів України» програв у суді про авторське право, суддя ухвалив рішення на користь забудовника. Водночас, поки будівля була захищена статусом пам’ятки, будівельні роботи на ній були заборонені.

У жовтні представників спільноти «Зберегти Квіти України» й «Мапа Реновації», які захищають пам’ятку, почали викликати на допити в ДБР. Активісти сприймають такі виклики як тиск на громаду, залякування й нехтування конституційними правами.

Ми розповідали про архітектурну цінність «Квітів України», а також про людей, які захищають пам’ятку.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі