У Польщі активістку засудили до восьми місяців громадських робіт за те, що допомогла іншій жінці зробити аборт. Це перший такий вирок у країні, пише BBC.

Це перший випадок у Польщі, коли за допомогу в перериванні вагітності вирок отримала саме активістка, а не член сімʼї чи лікар. Як пише BBC, за це передбачене покарання до трьох років увʼязнення.

Вирок отримала активістка Юстина Виджинська, яка співпрацює з організацією Aborcyjny Dream Team. Вона пояснила, що дійсно надіслала вагітній жінці пакет із таблетками для переривання вагітності, відгукнувшись на запит про допомогу в інтернеті.

За словами активістки, вона хотіла допомогти жінці зробити аборт, адже та «перебуває у абʼюзивних стосунках». Видання зазначає, що вагітна жінка так і не змогла скористатись таблетками, адже її чоловік забрав їх і повідомив про активістку в поліцію. Утім, жінка не народила через викидень.

Виджинська запевнила, що подаватиме апеляцію. Закрити цю справу, за даними BBC, уже закликали деякі посадовці ООН, гінекологи й правозахисні організації.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У жовтні 2020 року Конституційний Суд Польщі вирішив, що переривання вагітності через дефекти плоду є незаконне. Після цього в країні розпочалися протести. Тоді уряд вирішив відкласти це рішення.

27 січня 2021 року Конституційний Суд Польщі опублікував обґрунтування свого рішення, яке майже повністю забороняє аборти в країні. Пізніше, в листопаді 2021-го, польський МОЗ уточнив закон про аборти після масових протестів у країні. Зокрема, додав інструкцію про те, коли аборти дозволено робити.


У 1993 році в Польщі ухвалили закон про планування сім’ї, охорону плоду й умови допустимості переривання вагітності. Там прописали умови, за яких можна перервати вагітність. Це спричинило абортивний туризм, коли жінки їхали за кордон, щоб перервати вагітність.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі