Конституційний суд Польщі ухвалив рішення про заборону абортів у країні, повідомляє ВВС.

Польське законодавство дозволяло аборт у кількох випадках: дефект плоду або невиліковна хвороба плоду. Судді визнали це положення неконституційним. 

У Варшаві люди вийшли на протест, повідомляє RMF24. 15 осіб затримала поліція. Одну людину вже відпустили.

Скріншот із відео Kuba Rutka/RMF FM

Правоохоронці виписали 35 штрафів і склали 89 заяв до суду для покарання протестувальників. Також подали 200 заяв до санепідемстанції за порушення карантину. До протестувальників застосували сльозогінний газ. 

Наступну акцію організатори національного жіночого страйку провели перед будинком співзасновника та голови партії «Право і справедливість» Ярослава Качинського. 

З Варшави протести поширилися іншими містами країни. Зокрема, акції провели у Вроцлаві, Катовіце, Лодзі, Кракові, Любліні, Щецині, Жешуві, Бидгощі, Кєльцах, Познані, повідомляє Onet.


У 1993 році в Польщі ухвалили закон про планування сім’ї, охорону плоду та умови допустимості переривання вагітності. Там прописали три умови, за яких можна перервати вагітність: дефект плоду, невиліковна хвороба плоду або вагітність у результаті зґвалтування. Це спричинило абортивний туризм, коли жінки їхали за кордон, щоб перервати вагітність. 

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: скріншот з відео Kuba Rutka/RMF FM