У Міністерстві охорони здоровʼя Польщі уточнили закон про заборону абортів і випустили інструкцію, яка описує ситуації, у яких проведення аборту вважається допустимим, пише Deutsche Welle.

Зміни в законодавство внесли після протестів проти заборони абортів, що відбулися 6–7 листопада.

Відтепер закон підтверджує законність переривання вагітності, якщо вона загрожує життю чи здоровʼю матері.

У випадку зі смертю вагітної жінки, через яку люди вийшли на масові протести, лікарі зволікали з абортом попри те, що в неї було недостатньо навколоплідних вод, щоб у дитини був шанс вижити.

За словами адвокатки родини померлої Йоланти Будзовської, «лікарі чекали на смерть плода» замість екстреного переривання вагітності, що могло врятувати життя жінки.

До цього в Польщі аборти дозволяли тільки в трьох випадках: через вроджені вади плода, загрозу для життя матері та вагітність внаслідок злочину.

Тепер аборти через вади й невиліковну хворобу плода визнали неконституційними.


27 січня 2021 року Конституційний Суд Польщі опублікував обґрунтування свого рішення, яке майже повністю забороняє аборти в країні.

У жовтні 2020 року Конституційний Суд Польщі вирішив, що переривання вагітності через дефекти плоду є незаконне. Після цього в країні розпочалися протести. Тоді уряд вирішив відкласти це рішення.

У 1993 році в Польщі ухвалили закон про планування сім’ї, охорону плоду й умови допустимості переривання вагітності. Там прописали умови, за яких можна перервати вагітність. Це спричинило абортивний туризм, коли жінки їхали за кордон, щоб перервати вагітність.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі