Конституційний Суд Польщі опублікував обґрунтування свого рішення, яке майже повністю забороняє аборти в країні, повідомляє TVN24.

27 січня рішення мають опублікувати у «Віснику законів», після чого воно набере чинності.

Згідно з рішенням Конституційного Суду Польщі, у країні заборонено робити аборт через патологію плоду, якщо це не загрожує життю й здоров’ю матері. Дозволено переривати вагітність лише в разі зґвалтування чи інцесту та коли існує загроза життю або здоров’ю матері.

Після того, як суд опублікував обґрунтування свого рішення, у багатьох містах Польщі люди вийшли на акції протесту. Зокрема, прихильники та противники посилення закону про аборти зібралися перед Конституційним Судом у Варшаві.


У жовтні Конституційний Суд Польщі вирішив, що переривання вагітності через дефекти плоду є незаконне. Після цього в країні розпочалися протести. Тоді уряд вирішив відкласти це рішення.

У 1993 році в Польщі ухвалили закон про планування сім’ї, охорону плоду й умови допустимості переривання вагітності. Там прописали умови, за яких можна перервати вагітність. Це спричинило абортивний туризм, коли жінки їхали за кордон, щоб перервати вагітність.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: скриншот з відео tvn24.pl.