Balbek Bureau розробили артінсталяцію «Дім. Спогади» для української антарктичної станції «Академік Вернадський».

Інсталяцію створили на основі переосмисленого старого паливного бака, який на станції вже не експлуатують за призначенням. Дизайн натхненний типовим українським будинком, який має асоціюватися «з теплом, затишком і канікулами в бабусі».

Це будинок з шиферним дахом, димарем, «характерними вікнами» й каркасом навколо бака, пояснюють у Balbek Bureau. За задумом, інсталяція має нагадувати ескіз будинку олівцем, «ніби хтось пригадує свій дім і робить замальовку».

Обʼєкт спробували органічно вписати в антарктичні пейзажі й зробити привабливим для туристів, які хочуть познайомитися з українською культурою. «Ця споруда чи не перше, що бачать чотири тисячі туристів, які щорічно відвідують станцію «Академік Вернадський» під час антарктичного літа», – кажуть у Balbek Bureau.

На стінах бака розмістили мініекспозицію: борди з гілкою смереки, фрагментами вишиванки й зразками косівської мальованої кераміки.

Інсталяцію розробили в такий спосіб, щоби вона була безпечною для місцевої фауни, а також достатньо міцною, щоб пінгвіни не змогли розібрати деталі на гнізда.

Конструкцію виготовляли в Києві, а збирали вже на антарктичній станції. Виробництво розпочали ще в грудні 2021-го, а матеріали для монтажу доставили на острів Галіндез на початку 2022 року. Утім, через початок повномасштабного вторгнення РФ проєкт «поставили на паузу». Його вдалося завершити лише рік потому, у січні 2023-го.

Старий паливний бак на станції «Академік Вернадський» до того, як його перетворили на артінсталяцію

Проєкт розробили спільно із «Сільпо» й дослідно-конструкторським бюро «Майстерня Чудес» на запит Національного антарктичного наукового центру.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Balbek Bureau створює інтерактивний «конструктор» для будівництва автентичних приватних будинків Київської області.


На Контрактовій площі в Києві відкрили «Модуль тимчасовості». Розпитали команди Balbek Bureau і don’t Take Fake про те, навіщо робити тимчасовий артпростір.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка й фото: Balbek Bureau