Північний апеляційний господарський суд схвалив забудову біля музею в Пирогові, повідомляє активіст Дмитро Перов.

Колегія суддів за головування Ірини Іоннікової задовольнила апеляційну скаргу агрокомбінату «Хотівський», який просив скасувати рішення Господарського суду Києва щодо незаконної реєстрації історико-культурних земель. 

Насправді ТОВ «Хотівський» із 2008 року припинив вирощування сільськогосподарських культур, додає Перов. На землях музею в Пирогові заплановано будівництво 12 будинків від 9 до 12 поверхів.

Проєкт забудови охоронних зон, опублікований активістом

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Землі біля Національного музею народної архітектури та побуту в київському Пирогові повернули місту в лютому 2022 року. Суд скасував право оренди за приватною компанією, яка збиралася здійснити в Пирогові масштабне комерційне будівництво. Ідеться про 24,5 гектара землі в охоронній зоні музею.

Судовий розгляд справи тривав майже два роки, зрештою суди першої й апеляційної інстанцій задовольнили позов Київської міської прокуратури.

Прокуратура зазначала, що рішення за позовом уже виконано: право оренди компанії на охоронні землі припинили й внесли відповідні відомості до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.


Згідно з ухвалами в Єдиному державному реєстрі судових рішень, агрокомбінат «Хотівський» із дозволу Київської міської ради отримав у 2004 році в оренду низку земельних ділянок на території музею. У 2015 році договір оренди розірвали.

Проте у 2017 році підприємство, не маючи підстав, зареєструвало право власності на ці ділянки. Тож отримало землю в оренду без згоди власника. Загальна площа ділянок – 149,3 гектара.


У 2020 році СБУ порушила кримінальну справу проти суді Ірини Іоннікової. Справа стосувалася списання боргів перед держкомпанією «Нафтогаз». Крім того, ця ж колегія суддів (Іоннікова, Разіна, Тарасенко) передала під забудову екопарк «Совські ставки», садибу Дмитрієва, легалізувала «будинок-монстр» на Подолі, зазначає Дмитро Перов.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі