Кияни пропонують створити Музей архітектури з реабілітаційним центром для військових в історичній «Садибі Дмитрієва», відповідну петицію вже зареєстрував активіст Дмитро Перов.

Петицію опублікували 8 лютого, наразі вона набрала 124 підписи з 6000 необхідних.

«Боротьба за збереження унікального комплексу триває впродовж останніх шести років. У різний час на захист садиби ставали активісти, які сьогодні на полі бою виборюють майбутнє нашої країни. Найвідомішим із них є боєць ЗСУ Олег Симороз», – ідеться в тексті петиції. У жовтні Симороз підірвався на ворожій міні в Донецькій області і втратив обидві ноги.

Раніше Касаційний адмінсуд Верховного Суду скасував рішення ОАСК про позбавлення «Садиби Дмитрієва» охоронного статусу й визнав її комплексною пам’яткою архітектури.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


«Садиба Дмитрієва» – це комплекс будівель на вулиці Хорива, 2, збудований у 18301910-х роках. За словами Дмитра Перова, це останній архітектурний ансамбль садибного типу на Подолі, що зберігся.

Комплекс будівель «Садиба Дмитрієва» на Подолі. Фото: Дмитро Перов, «Мапа Реновації»

У 2010 році місто провело інвестиційний конкурс на реставрацію або реконструкцію будівель комплексу. Його виграла приватна компанія «Конвалія-Нерухомість».

У 2014-му «Садибу Дмитрієва» визнали пам’яткою архітектури місцевого значення. Але власник ініціював низку позовів і домігся, щоб садибу виключили з Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Київська міська прокуратура оскаржила ці рішення.

Потім прокуратура звернулася до господарського суду Києва з позовом про скасування реєстрації права власності «Конвалія-Нерухомість» на садибу. У прокуратурі зазначали, що компанія не виконала умови інвестиційного договору й у 2017 році незаконно зареєструвала право власності на будівлі.

Суд задовольнив позов прокуратури й на початку грудня 2021-го скасував право власності «Конвалія-Нерухомість» на садибу. Але судова тяганина на цьому не завершилася. Власник навіть виставив комплекс історичних будівель на продаж «під забудову».

Зруйнований дах будівель, результат дій забудовника. Фото: «Мапа Реновації»

Наразі в п’яти будинках комплексу частково або повністю знято дах, розібрано частину перекриттів, місцями відсутні вікна.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі