Робота над тим, щоб цифровізувати військовий облік реєстру військовозобов’язаних на боці Міноборони, ішла ще до повномасштабного вторгнення, пояснив у інтерв’ю The Village Україна керівник із розвитку електронних послуг у Мінцифри Мстислав Банік.

«Військовий квиток з’явиться в «Дії» рано чи пізно, але не можу сказати, що ми зараз над цим працюємо. Що стосується повісток, то їх у «Дії» не буде», прокоментував Мстислав Банік.

Одним із перших кроків цифрового військового обліку стала реформа щодо місця проживання. Щоб змінити місце прописки, чоловіку потрібно було знятися з військового обліку й стати на облік в іншому місці, тому цього часто уникали, щоб повістка їх не знайшла. А якщо змінювати місце реєстрації в «Дії», то там сповіщатимуть, що певний громадянин змінив адресу.

Але на час повномасштабної війни «Дія» призупинила цю послугу (бо під час воєнного стану не можна змінювати місце реєстрації). Водночас працюють над тим, щоб внести до неї зміни (аби жінки й діти, які не є військовозобов’язаними, могли змінити місце реєстрації), однак «певною мірою це поки що не виходить».

Постанова Кабміну щодо військового обліку, яка викликала суспільний розголос, насправді просто врегулювала питання деяких актів, які хаотично ухвалювали після 2014 року, додають у Мінцифри.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Новий порядок узяття на військовий облік Кабмін затвердив 30 грудня 2022-го, він уже набув чинності. Відтепер ставати на військовий облік потрібно із 16 років, а не із 17, як це було раніше.


Естонія створить власний застосунок на основі коду «Дії», а США допоможуть експортувати «Дію» в інші країни (зацікавилося уже 10 країн) . Деталі читайте за посиланням.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі