Міноборони відтермінувало взяття жінок на військовий облік на рік – до 1 жовтня 2023 року, повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр. Відповідний наказ 6 вересня підписав міністр оборони Олексій Резніков.

Тим часом у Верховній Раді працюють над законопроєктом, який має встановити, що жінок братимуть на військовий облік лише добровільно (окрім медиків, для яких постановка буде обов’язковою).

Норма про обов’язкову постановку на облік жінок за низкою спеціальностей, спорідненими із військовими, регулюється на рівні закону, відзначила Маляр. Це означає, що Міноборони не має повноважень визначати, чи буде постановка на облік добровільною чи ні.

Наказ, який відтерміновує початок обліку для жінок певних спеціальностей, не змінює норм чинного законодавства. Водночас завдяки відтермінуванню парламентарі встигнуть внести зміни до законодавства, щоб урегулювати це питання й зробити військовий облік добровільним, кажуть у Міноборони.

У державі немає гострої потреби збільшувати кількість жінок на військовому обліку, наголошують у Генштабі. 

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У грудні 2021-го в Україні хотіли ввести військовий облік для жінок більше 100 професій, жінки мали стати на облік до кінця 2022-го року. Пізніше в Міноборони дали «відбій», пояснивши це тим, що працюють над спрощенням порядку постановки на облік. Військовий облік жінок мали почати з 1 жовтня 2022 року, водночас кількість професій, які підлягають обліку, скоротили. У ньому залишили 14 спеціальностей у галузях держбезпеки, транспорту (зокрема, водного та авіаційного), будівництва й інженерії, харчових технологій, радіоелектроніки, медицини, біотехнологій, фінансів, психології й соцзабезпечення.

Раніше на обліку стояли жінки, які закінчили військову кафедру, медики, а також ті, хто служили за контрактом.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі