Організація Transparency International Ukraine проаналізувала, скільки генераторів на майданчику Prozorro у 2022 році придбали державні органи й підприємства, місцева влада.

За даними проєкту Dozorro, за 11 місяців року придбали понад 10 тисяч генераторів на 1,5 мільярда гривень (ще не завершилися листопадові аукціони на генератори на 227 мільйонів гривень). У грудні вже оголосили закупівлі на понад 900 мільйонів.

Попит на генератори значно зріс у жовтні й далі продовжив зростати, кажуть в організації. У листопаді вже придбали більше генераторів, ніж в усі попередні місяці.

Які регіони придбали найбільше генераторів

  • найбільше генераторів придбали в Київській області – майже 2,6 тисячі на 451 мільйонів гривень (організація порахувала разом з областю місто Київ, що є окремою адміністративною одиницею);
  • на другому місці за кількістю придбаних генераторів – Дніпропетровська область з 860 пристроями за 197 мільйонів;
  • на третьому опинилася Вінницька, де купили 784 генератори на 144 мільйони.

Які органи придбали найбільше генераторів

  • Найбільше генераторів (400 на 28,6 мільйона гривень) придбав департамент муніципальної безпеки КМДА. Вони потрібні для об’єктів критичної інфраструктури міста й тих, які забезпечують життєдіяльність киян, як-от комунальних аптек і ЦНАПів.
  • На другому місці – КП «Вінницяміськтеплоенерго» з 247 генераторами на 62,4 мільйона гривень.

Щонайменше четверта частина витрат на генератори в Prozorro припадає на водоканали й підприємства теплоенерго.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Росія з 10 жовтня прицільно атакує ракетами українські обʼєкти енергетики. Після восьми масованих ракетних атак в Україні пошкоджені всі теплові й гідроелектростанції. «Укренерго» застосовує стабілізаційні й аварійні відключення світла, щоб збалансувати систему.

Через це попит на генератори зріс також і на комерційному ринку.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі