В Україні майже не залишилося неушкоджених теплових і гідроелектростанцій після ракетних атак з боку Росії, повідомив голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький.

«Практично вся теплова й гідрогенерація, якщо ми говоримо про великі електростації, зазнала ушкоджень, ракетних ударів. Також майже не залишилося неушкоджених вузлових підстанцій «Укренерго». Практично на кожну важливу підстанцію вже щось, на жаль, прилітало. На деякі підстанції – по декілька разів, по три, по пʼять і навіть по вісім разів.  Масштаб руйнувань колосальний», – зазначив він.

Українська енергосистема зазнала вже шість масованих ракетних атак. Остання атака, що сталася 15 листопада, була найбільшою, сказав голова «Укренерго».

За словами Кудрицького, у той день росіяни здебільшого стріляли по підстанціях «Укренерго», а також по українських електростанціях. Загалом було пошкоджено 15 обʼєктів «Укренерго».

Після кожної атаки енергетикам потрібен певний час, щоб спочатку відновити можливість доставляти електроенергію споживачам, а потім перейти до стабільних планових графіків відключень (на останнє потрібно до трьох днів).

«Ситуація на сьогодні стабілізована. Графіки [відключень] повʼязані з тим, що через масові пошкодження електростанцій є дефіцит генерувальних потужностей, по-простому – дефіцит виробництва електроенергії. Система не може виробити стільки енергії, скільки споживачі готові спожити», – сказав Кудрицький.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


З 10 жовтня РФ систематично атакує обʼєкти енергетичної інфраструктури України в різних регіонах. Через це «Укренерго» застосовує стабілізаційні й аварійні відключення світло та просить українців ощадно користуватися електроприладами в години пікового навантаження (вранці, з 07:00 до 11:00, і ввечері з 17:00 до 23:00). У Yasno прогнозують, що планові відключення світла триватимуть щонайменше до кінця березня.

Станом на 11 листопада в уряді повідомляли, що РФ уразила в Україні понад 400 обʼєктів електро- й теплопостачання.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі