Міський голова Києва Віталій Кличко не виключає повного блекауту в Києві, яке передбачатиме відсутність світла, тепла, води і зв’язку. Про це він заявив в ефірі телемарафону.

Костянтин Гузенко для The Village Україна

«Ми робимо все, щоб цього не відбулося. Але давайте будемо відвертими: наші вороги роблять все для того, щоб місто було без тепла, без електрики, без водопостачання, взагалі ми всі померли», – сказав Кличко.

За його словами, міська влада прораховує різні сценарії й готується до них. Однак мешканців теж закликають готуватися та передбачити можливіть виїзду за місто, якщо таке відбудеться.

Голова Департаменту муніципальної безпеки КМДА Роман Ткачук в коментарі The New York Times зазначив, що блекаут вимагатиме евакуації мешканців міста. За його словами, міських посадовців мають попередити про таку імовірність за 12 годин. Після цього місто почне інформувати мешканців та просити їх покинути столицію. Водночас поки що ситуація контрольована, додав Ткачук.

UPD. У КМДА запевнили, що причин для евакуації мешканців зараз немає.

«Система цивільного захисту має бути готова до різних варіантів, але це не означає, що ми зараз готуємося проводити евакуацію. Щоб реагувати правильно, ми мусимо мати план на всі можливі випадки», – сказав  Ткачук.

Якщо не буде води

На випадок відсутності води Київ готує розвозку води або пропонуватиме киянам набирати воду в бюветах.

Мешканців просять мати запас питної та технічної води, заряджені павербенки, запас їжі та теплі речі.

Якщо не буде тепла та світла

Місто зробило запас генераторів, пального для них та їжі.

На базі шкіл планують розгорнути близько тисячі пунктів обігріву, де можна буде зігрітися, зарядити пристрої та поїсти.

За словами міського голови, цього може виявитися недостатньо для тримільйонного міста.

«Якщо у вас є родичі й знайомі в передмісті Києва, де є окреме водопостачання, пічка, тепло, щоб тимчасово там перебувати – будь ласка, домовтеся на всяк випадок, на випадок поганого сценарію, щоб ви могли провести деякий час у своїх друзів чи знайомих», – закликав Кличко.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


РФ з 10 жовтня систематично атакує обʼєкти енергетичної інфраструктури в різних регіонах України. Через пошкоджену інфраструктуру «Укренерго» застосовує аварійні відключення й просить українців ощадно користуватися електроприладами в години пікового навантаження (вранці, з 07:00 до 11:00, і ввечері з 17:00 до 23:00). Ми пояснювали, як працюють «віялові» відключення.


В Офісі президента раніше казали, що всім українцям треба бути готовим до віключень світла, води й тепла. А заступник голови міської адміністрації Петро Пантелеєв припускав, що Київ узимку може залишитися без централізованого опалення на кілька днів чи тижнів. На випадок надзвичайних ситуацій взимку у Києві планують розгорнути близько 1000 пунктів обігріву для мешканців.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі