Метеорологи з «Укргідрометцентру» спрогнозували, якою може бути цьогорічна зима в Україні.

Згідно з прогнозом, середня температура взимку буде на 1–2 градуси вищою за норму, а ймовірність тривалих періодів морозу з мінімальною температурою (від -25°C до -30°C) є дуже низькою.

Водночас імовірні короткочасні (до пʼяти діб) похолодання, які можуть сягати температури мінус 26°C.

«[Загалом] перенесення початку опалювального періоду на пізніші строки і його більш раннє закінчення є обґрунтованим», – відзначають в «Укргідрометцентрі».

Водночас українські метеорологи додають, що розвиток науки поки що не дозволяє детально прораховувати прогнози на довгі періоди (до трьох місяців). Попри це, база спостережень в різних областях України тривалістю в 80–100 років допомагає «визначати тренди температурних режимів».

Ось про що свідчать аналізи температурних режимів України за останні 30 років:

  • суттєво скоротилася тривалість зимового періоду з температурою нижче нуля градусів;
  • сума відʼємних температур протягом зимового періоду скоротилася майже удвічі;
  • що зими фіксується велика кількість температурних рекордів щодо найвищих температур за весь період метеорологічних спостережень.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Зиму 2022–2023 років називають «найскладнішою за всі роки незалежності». Тарифи на тепло не будуть піднімати. Водночас голова «Нафтогазу» заявляв, що опалювальний сезон почнуть пізніше, а закінчать раніше.

Міський голова Віталій Кличко попередив, що температура повітря в домівках киян під час опалювального сезону може бути +18–19°C, що на один-два градуси нижче за норму (21°C).

В «Операторі ГТС» повідомляли, що Україна до опалювального сезону матиме достатньо газу для помірної зими.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі