Україна до 15 жовтня матиме достатньо газу для помірної зими, заявив генеральний директор компанії «Оператор ГТС України» Сергій Макогон в інтерв’ю «Інтерфакс-Україна».

За його словами, у підземних сховищах газу наразі 13 мільярдів кубометрів газу, а до 15 жовтня, за прогнозами, буде приблизно 14,4 мільярда кубометрів газу.

«З такими запасами реально пройти помірну зиму, оскільки на сьогодні споживання газу значно скоротилося», – сказав він.

Важливим для забезпечення газом усіх споживачів є й видобуток газу, «однак він є в зоні ризику», сказав гендиректор компанії «Оператор ГТС України».

Через ризики, повʼязані з військовими загрозами, доцільними є додаткові обсяги імпорту.

«Зі свого боку, як оператор ГТС ми можемо запевнити, що транспортні маршрути з Польщі, Словаччини й Угорщини готові до імпорту газу в обсязі 54 мільйонів кубометрів на добу. Сподіваємося, колеги з «Нафтогазу» зможуть скористатися цими можливостями для закупівлі газу», – зазначив Макогон.

Утім, за його словами, до початку опалювального сезону додатково закачати в сховища 5 мільярдів кубометрів газу (щоб запаси становили 19 мільярів кубометрів) є «дуже складною місією», навіть якщо збільшити обсяги імпорту.

Також він додав, що поки здійснити ремонт об’єктів для постачання газу в Донецькій, Луганській і Запорізькій областях неможливо через постійні обстріли.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Зиму 2022–2023 років називають «найскладнішою за всі роки незалежності». У «Нафтогазі» попередили, що опалювальний сезон в Україні почнеться пізніше й закінчиться раніше, ніж зазвичай. Температура повітря в приміщеннях буде +17–18°C, що на 4 градуси нижче за норму.

Тарифи на тепло та гарячу воду не підніматимуть до завершення воєнного стану: Верховна Рада підтримала відповідний закон.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі