Музей історії Києва готовий взяти як експонати памʼятники й памʼятні знаки, які вирішить демонтувати в межах декомунізації й дерусифікації, повідомила «Великому Києву» гендиректорка музею Діана Попова.

Вона зазначила, що за допомогою цих памʼятників можна буде розповідати про історію міста й негативні наслідки впливу РФ на життя українців.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Київрада ще в травні 2022 року підтримала рішення про демонтаж майже 50 памʼятників і памʼятних знаків, повʼязаних з Росією та СРСР. Серед них були памʼятники Миколі Щорсу на бульварі Шевченка й Пушкіну на проспекті Перемоги.

Ще до ухвалення цього рішення в місті знесли скульптуру робочих під Аркою дружби народів, яка тепер називається Аркою свободи українського народу.

У жовтні 2022 року в Києві почала роботу робоча група, мета якої повністю усунути з публічного простору всі пам’ятники й символіку, які пов’язані з культурою й історією Росії та СРСР. До 28 жовтня КМДА збирає пропозиції киян щодо знесення пам’ятників, пов’язаних із Росії та СРСР. Це стосується близько 50 памʼятників.

Водночас активісти нарахували в місті майже 200 памʼятників і памʼятних знаків на честь російських діячів, повний перелік можна подивитися тут.

Наприкінці вересеня 2022 року вони запустили флешмоб «Знеси мене повністю», у межах якого закликають якнайшвидше демонтувати памʼятники російським діячам. У межах флешмобу вони розмалювали памʼятник Миколі Щорсу на бульварі Тараса Шевченка й Олександрові Пушкіну на проспекті Перемоги. Крім того, біля корпусу Національного транспортного університету знесли бюст Пушкіна.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі