У КМДА збирають пропозиції щодо знесення пам’ятників, пов’язаних із культурою й історією Росії та СРСР. 

«Київська влада і громадськість переконані, що той процес, який отримав назву декомунізації й набув загальнодержавного рівня, потребує продовження», – заступник голови Київської міської державної адміністрації з питань здійснення самоврядних повноважень зазначив Володимир Прокопів.

Пропозиції приймаються до 28 жовтня 2022 року. Надіслати можна на електронну адресу [email protected].

Пропозиції треба надавати з урахуванням вимог Закону України «Про охорону культурної спадщини», рекомендації Міністерства культури та інформаційної політики України й Інституту національної пам’яті щодо пам’ятних об’єктів, пов’язаних з історією та культурою росії та СРСР.

«До розгляду братимуться лише пропозиції, підготовлені з відповідними обґрунтуваннями щодо історичних подій або осіб, які відображають радянські й російські історичні та пропагандистські наративи чи містять недостовірну інформацію, а також із фотофіксацією таких об’єктів і зазначенням інформації про їх власників (додаток 2)», – додали в КМДА. 

Орієнтовний список обʼєктів, які планується усунути з публічного простору міста Києва, а також зразок оформлення обґрунтування щодо доповнення списку можна знайти за посиланням.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Київрада ще в травні 2022 року підтримала рішення про демонтаж майже 50 памʼятників і памʼятних знаків, повʼязаних з Росією та СРСР. Серед них були памʼятники Миколі Щорсу на бульварі Шевченка й Пушкіну на проспекті Перемоги.

Ще до ухвалення цього рішення в місті знесли скульптуру робочих під Аркою дружби народів, яка тепер називається Аркою свободи українського народу.

У жовтні 2022 року в Києві почала роботу робоча група, мета якої повністю усунути з публічного простору всі пам’ятники й символіку, які пов’язані з культурою й історією Росії та СРСР. За підрахунками КМДА, таких памʼятників близько 40.

Водночас активісти нарахували в місті майже 200 памʼятників і памʼятних знаків на честь російських діячів, повний перелік можна подивитися тут.

Наприкінці вересеня 2022 року вони запустили флешмоб «Знеси мене повністю», у межах якого закликають якнайшвидше демонтувати памʼятники російським діячам. У межах флешмобу вони розмалювали памʼятник Миколі Щорсу на бульварі Тараса Шевченка й Олександрові Пушкіну на проспекті Перемоги. Крім того, біля корпусу Національного транспортного університету знесли бюст Пушкіна. 

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі