Як працюватиме мобільний зв’язок у разі блекауту і як можуть на нього впливати віялові відключення світла, пояснив начальник технічного департаменту центру «Vodafone Україна» Ігор Зазулик у коментарі виданню Forbes.

Коли світло вимикають, користувачі починають масово переходити на мобільний звязок. Це різке навантаження на мережу, тому швидкість інтернету може знижуватися.

Українська мобільна мережа загалом має запас міцності в разі як тривалих, так і коротких відключень електроенергії. Усі базові станції мають резервні джерела живлення. Ці батареї автоматично вмикаються, якщо припиняється централізоване електроживлення. У середньому вони можуть працювати протягом чотирьох або п’яти годин.

Якщо відключення триває довше, роботу мережі підтримують генератори. Але не всі базові станції їх мають, лише основні й важливі вузлові майданчики зв’язку, що підтримують найбільший відсоток покриття.

Від генератора (одна заправка) станція може працювати, залежно від параметрів, від восьми годин до двох днів. Далі потрібно поповнювати запас пального й робити регулярні аварійні виїзди.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Чому застосовують віялові відключення електроенергії і що буде, якщо цього не робити, пояснювали тут.

Ми також розповідали, як скористатися національним роумінгом, якщо зник мобільний зв’язок.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі