Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроєкт №6482 про добровільний порядок взяття жінок на військовий облік військовозобов’язаних, повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

«За» проголосували 297 народних депутатів. 

«Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, і придатні до проходження військової служби за станом здоров’я й віком, крім зазначених в абзаці першому цієї частини, беруться на військовий облік військовозобов’язаних за їхнім бажанням», – ідеться у тексті закону.

Проте для медичних працівників норма не змінилася. Жінки, які придатні до військової служби за станом здоров’я й віком і закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік військовозобов’язаних.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У грудні 2021-го в Україні оновили перелік спеціальностей, за якими жінки мають ставати на військовий облік. У ньому було понад 100 професій, зокрема, програмістки, архітекторки, інженерки, маркетологині, журналістки, фотографки й операторки, менеджерки, музикантки, фінансистки, психологині, історикині, юристки. Оновлений перелік викликав суспільний резонанс, і в Міноборони дали «відбій», пояснивши це тим, що працюють над спрощенням порядку постановки на облік. Згодом кількість спеціальностей, які підлягають обліку, скоротили до 14 позицій.

Військовий облік жінок мали почати з 1 жовтня 2022 року, але, зрештою, відтермінували ще на рік. Тим часом у Верховній Раді працювали над законопроєктом, який має встановити, що жінок братимуть на військовий облік лише добровільно.

Ми з юристом детально розбирали питання взяття жінок на облік. Читайте матеріал за посиланням.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі