Надія, оптимізм і тривога є трьома основними емоціями українців як на особистісному рівні, так і на рівні держави, ідеться в дослідженні Центру Разумкова й фонду «Демократичні ініціативи».

Також громадяни України часто відчувають розгубленість, упевненість, страх, інтерес і безвихідь.

Розгубленість українці частіше відчувають, розмірковуючи про власне майбутнє (19%), ніж коли думають про майбутнє України (9%). І навпаки, майбутнє держави викликає в українців більше впевненість, ніж власне.

«Молодь (18–29 років) оптимістичніше й упевненіше дивиться на майбутнє України, ніж люди старші 60 років», – зазначають соціологи. Почуття надії щодо майбутнього держави в них однаково сильне.

Крім того, українці стали більш часто відчувати оптимізм, упевненість і надію, як порівняти з 2021 роком. Водночас відчуття тривоги й страху збереглися майже на тому ж рівні, що й був у минулому році.

Соцопитування проводили з 5 по 12 серпня 2022 року на територіях України, де не ведуться бойові дії. Метод опитування – віч-на-віч.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Лише 7% опитаних українців, які виїхали після початку повномасштабного вторгнення РФ, не планують повертатися в Україну.

36% респондентів готові повернутися, коли в їхній області стане безпечно, 35% – після закінчення війни, а ще 13% – за рік і більше після завершення бойових дій.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі