Індекс інвестиційної привабливості України показав найнижче значення із 2013 року, пише Європейська бізнес-асоціація. Через повномасштабну війну інтегральний показник індексу за пів року впав на пів пункта й становить 2,17 бала з 5 можливих.

Під час активної фази пандемії COVID-19 індекс знижувався до 2,4 бала, а під час Євромайдану – до 1,8 бала, що досі є найнижчим значенням за весь час проведення дослідження, відзначили в ЄБА. Водночас одразу після Революції гідності індекс інвестиційної привабливості відчутно зріс, аналогічну динаміку в ЄБА очікують після завершення війни.

«Стан інвестклімату опинився відкинутим до 2012–2013 років, ще до початку будь-яких воєнних дій. І це доволі непоганий результат, як на мене, зважаючи, що в країні триває повномасштабна війна. Це свідчить і про стійкість українського бізнесу, і про мужність наших людей, а також про те, що реформи й позитивні зміни останніх восьми років дали нам певний запас міцності», – прокоментувала результати дослідження виконавча директорка ЄБА Анна Дерев’янко.

Відсоток СЕО, які вважають інвестиційне середовище в Україні вкрай не сприятливим, за пів року зріс удесятеро – із 5% до 53%. Ще 34% керівників компаній вважають інвестклімат радше несприятливим. Протилежної думки лише 4% опитаних: найбільше позитивних оцінок отримали від представників юридичного й консультаційного бізнесу, а також бізнесів, які реалізують товари широкого вжитку.

Попри війну, 91% компаній, що входять до ЄБА, планують продовжувати працювати на ринку України, а 55% збираються інвестувати в Україну навіть у воєнний час. 12% вважають, що новим інвесторам буде вигідно заходити в Україну цього року, хоча інші 57% респондентів із цим не погоджуються.

Серед факторів, які негативно впливають на інвестиційний клімат в Україні, окрім війни, визначили корупцію й слабку судову систему. Із позитивних змін –надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС, скасування мит і квот на український експорт, «транспортний безвіз» з ЄС.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Згідно з прогнозами НБУ, у 2022-му інфляція перевищить 30% у річному вимірі. У наступні роки зростання споживчих цін суттєво сповільниться, але однаково інфляція буде значно вищою за рівень у 5%, якого прагнуть досягти в НБУ.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі