З 2008 року кількість жінок в українських Збройних силах збільшилася у 15 разів. Про це свідчать дані головного управління персоналу генштабу ЗСУ.

Десять років тому в українському війську було 1 800 жінок-військових, у 2019 році їх понад 27 тисяч: з них 949 старших офіцерок. У 2018 році військову службу проходили понад 24 тисячі жінок, у 2017 – 23 тисячі.

Статус учасника бойових дій за участь в АТО/ООС отримали 9 916 жінок, ще 166 військовослужбовиць отримали державні нагороди.

У 2016 році розширили перелік військових професій для жінок. Тепер вони можуть бути механіками, водійками та артилеристками.

З жовтня 2018 року набув чинності закон про рівні права жінок і чоловіків під час служби в ЗСУ. 


Наразі жінкам заборонено обіймати посади, які пов’язані з використанням вибухових речовин, водолазними роботами. Також закриті посади для жінок і у військових частинах спеціального призначення.

Жінки не можуть обіймати всі посади на підводних човнах і надводних кораблях, в управліннях бригад надводних кораблів, посади протипожежної охорони, логістичного забезпечення, де робота пов’язана з отруйними речовинами.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: Петро Порошенко / Facebook