Центр громадського здоровʼя МОЗ закликає українців робити тест на COVID-19 у разі появи симптомів ГРВІ.

«За появи симптомів ГРВІ ми не знаємо, що їх спричинило насправді: звичайне переохолодження організму, інфікування COVID-19 чи грип. Щоб перестрахуватися й не наражати оточення на зайвий ризик, радимо зробити безоплатне тестування на COVID-19, направлення на яке можна отримати у свого сімейного лікаря», – кажуть у центрі.

У Центрі громадського здоровʼя пояснили, що масове тестування на COVID-19 є важливим для держави у воєнний час:

По-перше, достатня кількість тестів на COVID-19 допоможе побачити реальну картину захворюваності й подальше поширення пандемії.

По-друге, це допомагає вчасно ідентифікувати й ізолювати хворих до того, як вони встигнуть інфікувати ще більше громадян, серед яких можуть бути представники груп ризику.

По-третє, це допоможе знизити навантаження на систему охорони здоров’я, яка працює в посиленому режимі під час війни.

Як отримати направлення на безоплатний тест

Наразі доступні два типи тестування на COVID-19:

  • ПЛР-тест
  • швидкий тест на визначення антигену SARS-CoV-2

Лікар обов’язково має призначати ПЛР-тестування на COVID-19 таким категоріям:

  • людям із підозрою на COVID-19;
  • людям з ознаками інших ГРВІ;
  • людям з ознаками вірусної пневмонії;
  • пацієнтам з позагоспітальною пневмонією;
  • контактним особам у разі появи симптомів, які не виключають COVID-19.

Першим трьом категоріям ПЛР-тест призначають за умови, що їм не проводився швидкий тест на антиген. Направлення на безкоштовне тестування зобов’язаний надати сімейний лікар або лікар із найближчого медзакладу. Якщо лікар відмовляється дати направлення, можна звертатися на гарячу лінію МОЗ за номером 0 800 60 20 19.

У Центрі громадського здоровʼя підкреслили, що наразі в Україні немає повної епідеміологічної картини COVID-19, зокрема через окупацію частини території й через те, що українці рідко тестуються чи звертаються до сімейних лікарів. Навесні 2022 року, за даними ЦГЗ, у деяких регіонах рівень тестування знизився на 90%.

«Ігнорування факту, що COVID-19 усе ще серед нас, може спричинити зростання випадків інфікування коронавірусом SARS-CoV-2. Додамо сюди менш активне дотримання протиепідемічних заходів і поширення нових хвиль COVID-19 у світі – і прийдешній епідсезон 2022–2023 має всі шанси стати більш інтенсивним, ніж попередній», – прогнозують у ЦГЗ.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Ще в серпні в МОЗ попередили, що захворюваність на COVID-19 в Україні зростає.

У міністерстві не виключають, що повернуть карантинні обмеження, якщо епідемічна ситуація буде цього вимагати.

Найнадійнішим захистом від тяжкого перебігу хвороби є вакцинація. В Україні роблять бустерне щеплення для всіх охочих і другий бустер для груп ризику.

Перший бустер можна робити не менше ніж за шість місяців після базового курсу вакцинації. Інтервал між першою й другою бустерною дозою, за даними Центру громадського здоровʼя, має становити не менше чотирьох місяців. Тут ми розповідали все, що потрібно знати про другий бустер.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі