В Україні дозволили другу бустерну дозу вакцини від COVID-19 для літніх людей старше 60 років та повнолітніх, які мають хронічні хвороби.

Відновідні рекомендації Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики затвердило МОЗ.

Для другої бустерної дози рекомендують застосовувати мРНК-вакцину (наразі в Україні це Comirnaty/Pfizer). Рекомендований інтервал для щеплення  щонайменше 4 місяці після першої бустерної дози.

Другий бустер також рекомендують людям із інвалідністю, ослабленим імунітетом та наявністю станів, які підвищують тяжкий перебіг коронавірусу. Перелік цих станів можна знайти за посиланням.

Водночас поки що не рекомендують робити другу бустерну дозу вакцини здоровим людям віком від 16 до 60 років; вагітним жінкам, які не мають супутніх захворювань, або людям із груп професійного ризику без таких захворювань (наприклад, медпрацівникам).

За попередніми дослідженнями, у молодих людей без хронічних хвороб користь від додаткової бустерної дози мінімальна. Водночас дослідження показують, що додаткова доза мРНК-вакцини покращує захист від хвороби для людей віком понад 60 років і людей з імунодефіцитом, стверджують у МОЗ.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Другу бустерну дозу вже застосовують в Ізраїлі, США, Канаді, Великій Британії, Японії, її рекомендували вводити в країнах ЄС.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі