Штам коронавірусу «Омікрон» уже виявили у 89 країнах cвіту, повідомляє Euronews з посиланням на ВООЗ.

«Омікрон» швидко поширюється навіть у містах з високим рівнем імунітету населення. У країнах, де вже виявили новий штам, випадки захворювання подвоюються кожні 1,53 дні, тобто «Омікрон» уже передається між людьми всередині країни.

У ВООЗ зазначили, що через зростання кількості інфікованих, «Омікрон» скоро може обігнати штам коронавірусу «Дельта» і почне домінувати у країнах, де він уже поширився.

Причина швидкого зростання захворюваності залишається не до кінця зрозумілою, додали у ВООЗ. Це може бути пов’язано із тим, що «Омікрон» ухиляється від набутого імунітету до коронавірусу, або з тим, що новий штам може бути більш заразним, ніж інші штами, або можлива комбінація цих двох варіантів.


Станом на 15 грудня штам COVID-19 «Омікрон» виявили у 77 країнах.

Перший випадок зараження штамом «Омікрон» в Україні підтвердили у ніч на 18 грудня. Його виявили в людини, яка повернулася з Об'єднаних Арабських Еміратів, де мала контакт з хворими на COVID-19. Наразі пацієнт перебуває на лікуванні, а МОЗ проводить епідеміологічне розслідування цього випадку.

Варіант «Омікрон» уперше виявили в Південній Африці наприкінці листопада 2021 року. Він має близько 30 мутацій, і, за попередніми даними, є більш заразним для тих, хто вже переніс коронавірус. ВООЗ визнала його таким, що викликає занепокоєння. Це спонукало країни по всьому світу, зокрема Україну, обмежити подорожі до південноафриканських країн і посилити внутрішні карантинні обмеження.

Також попереднє дослідження вчених з японського Кіото показує, що «Омікрон» учетверо заразніший за «Дельту», однак протікає в легкій формі.

Штам «Дельта», який уперше виявили в Індії на початку 2021 року, поки що є домінувальним у світі. Він спричиняє більшість випадків захворювання на COVID-19.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі