Новий штам коронавірусу «Омікрон» станом на 15 грудня виявили вже в 77 країнах світу, повідомляє Генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) Тедрос Аданом Гебреєсус.

«Я маю бути відвертим: вакцини самі собою не виведуть жодну країну з цієї кризи. Країни можуть і повинні запобігати поширенню штаму «Омікрон» за допомогою обмежувальних заходів, що працюють сьогодні», – пояснив очільник ВООЗ.

У ВООЗ кажуть, що, навіть попри легший перебіг хвороби у хворих на «Омікрон», велика кількість випадків може перевантажити непідготовлені системи охорони здоровʼя різних країн.

За його словами, новий штам, ймовірно, є в більшості країн світу, навіть якщо його досі не зафіксували. Однак згідно з даними ВООЗ, в Україні наразі не зафіксували жодного випадку зараження «Омікроном».

Карта поширення штаму «Омікрон» у світі. Зображення: скриншот

Гербеєсус додав, що досі 41 країна не змогла щепити 10% населення, а 98 країн не досягли показника в 40%.

«Якщо ми покінчимо з нерівністю, ми покінчимо з пандемією», – наголосив він.


Варіант «Омікрон» уперше виявили в Південній Африці наприкінці листопада 2021 року. Він має близько 30 мутацій, і, за попередніми даними, є більш заразним для тих, хто вже переніс коронавірус. ВООЗ визнала його таким, що викликає занепокоєння. Це спонукало країни по всьому світу, зокрема Україну, обмежити подорожі до південноафриканських країн і посилити внутрішні карантинні обмеження.

Також попереднє дослідження вчених з японського Кіото показує, що «Омікрон» учетверо заразніший за «Дельту», однак протікає в легкій формі.

В Україні бустерне щеплення запровадять у січні-лютому 2022 року. Це відбудеться, якщо першою дозою щеплять принаймні 60% населення або ж 50% двома дозами.

Штам «Дельта», який уперше виявили в Індії на початку 2021 року, поки що є домінувальним у світі. Він спричиняє більшість випадків захворювання на COVID-19.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка: Олександр Жадан