Новий штам коронавірусу «Омікрон» у 4,2 рази активніше поширюється на ранніх стадіях захворювання, ніж «Дельта», пише Bloomberg, посилаючись на дослідження японських учених з Університету Кіото.

Однак видання уточнює, що захворювання протікає в легкій формі, важких випадків «спостерігається мало».

Дослідження провів професор Кіотського університету Хіроші Нісіура, який спеціалізується на математичному моделюванні інфекційних захворювань.

За його словами, аналіз геному показав, що «Омікрон» заразніший, і долає імунітет, вироблений як природним шляхом, так і за допомогою вакцинації. Для своєї роботи вчений використав інформацію про випадки зараження в провінції Гаутенг (ПАР) з 26 листопада 2021 року.

Bloomberg також додає, що дослідження поки що не проходило рецензування й не було опубліковано в наукових журналах.

Згідно з даними ВООЗ, наразі штам «Омікрон» зафіксували в 57 країнах світу.


Штам коронавірусу «Омікрон», який виник у Південній Африці, у ВООЗ визнали таким, що викликає занепокоєння. За словами дослідників, цей штам має велику кількість мутацій в білку-«шипі» коронавірусу, які можуть погіршити ефективність вакцин проти COVID-19 і підвищити ризик повторного зараження.

Новий штам уже виявили в Бельгії, Німеччині, Великій Британії, Італії, Франції, Чехії, Нідерландах, Ізраїлі, Гонконзі, Канаді й Австралії.

Згідно з дослідженням ВООЗ, «Омікрон» може бути більш заразним для тих людей, які вже перехворіли на коронавірус.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка: Євген Малолєтка