Новий варіант коронавірусу SARS-CoV-2 «Омікрон» уже виявили в Європі, Азії, Америці й Австралії. Всесвітня організація охорони здоров’я вважає його «таким, що викликає занепокоєння». За попередніми даними, цей штам легше вражає тих, хто вже перехворів на COVID-19.

Коли з’явився цей варіант

Уперше новий варіант B.1.1.529 зафіксували в Південній Африці 24 листопада 2021 року. Втім, дослідження зразків показали, що він циркулював у регіоні ще раніше. Так, у Нігерії штам виявили в лабораторному зразку, взятому ще в жовтні.

26 листопада ВООЗ визнала новий варіант вірусу «таким, що викликає занепокоєння» та дала назву «Омікрон». Цей штам, за даними ВООЗ, має приблизно 30 мутацій. Попередні дані свідчать про підвищений ризик повторного зараження «Омікроном» у порівнянні з іншими варіантами.

Чому його так назвали

Новий варіант вірусу назвали «Омікроном» на честь 15-ї літери грецького алфавіту. При цьому, обираючи назву, ВООЗ пропустила дві попередні літери – «ню» та «ксі». Чиновники ВООЗ пояснили, що літеру «ню» (Nu) не стали використовувати, щоб її не плутали зі словом «новий». А «ксі» (Xi) пропустили, бо це популярне прізвище в Китаї. До того ж це прізвище носить голова КНР – Сі Цзіньпін.

Де його виявили

Випадки зараження «Омікроном» виявили в південноафриканських країнах: ПАР, Ботсвані, Есватіні, Лесото, Мозамбіку, Нігерії, Намібії та Зімбабве. Втім, він уже поширився далеко за межі регіону. Штам знайшли в приблизно 40 країнах Африки, Європи, Азії, Америки й Австралії. Серед сусідів України «Омікрон» офіційно підтвердили в Румунії та Росії.

В Україні, за даними МОЗ, таких випадків поки що не зареєстрували.

Чи є він більш заразним

Поки не зрозуміло, чи цей варіант вірусу є більш заразним, тобто легше передається від людини до людини, в порівнянні з іншими. Оскільки в Південній Африці швидкість розповсюдження хвороби зросла, ВООЗ припускає, що так і є. Проте це остаточно не підтвердили. ВООЗ намагається дослідити, чи є «Омікрон» більш заразним, ніж «Дельта».

«Варіант «Дельта» все ще переважає у світі, важливо це пам’ятати», – наголосили у ВООЗ 4 грудня, пообіцявши надати результати порівняння двох штамів протягом кількох днів.

Водночас у ЄС прогнозують, що вже за декілька місяців «Омікрон» може стати причиною більш ніж половини всіх випадків захворювання на COVID-19 у Європі.

Як відрізняються симптоми та перебіг хвороби

Поки не ясно, чи зараження цим варіантом може викликати важчий перебіг захворювання. У Південній Африці, де поширився цей штам, кількість госпіталізацій зросла. Але у ВООЗ підкреслюють, що це може бути пов’язано із загальним збільшенням кількості хворих, а не через зараження конкретно «Омікроном».

ВООЗ також ще не підтвердила жодної смерті від «Омікрону».

Що стосується симптомів: ВООЗ ще буде вивчати, чи відрізняються вони від тих, що характерні для інших штамів. Поки остаточної інформації немає.

Лікарка з ПАР Анжеліка Кутзі, яка однією з перших помітила новий варіант вірусу, розповідала про симптоми своїх пацієнтів, відмінні від тих, що спричиняє «Дельта» чи оригінальний варіант вірусу. Так, за її словами, пацієнти не страждали від втрати смаку та нюху, але в них була сильна втома, виснаженість, підвищене серцебиття. Але це спостереження однієї лікарки, а не висновок дослідників.

Чи є більший ризик для тих, хто вже хворів на COVID-19

Так, за попередніми даними, люди, які раніше хворіли на COVID-19, більш вразливі до зараження «Омікроном», ніж іншими варіантами вірусу. Так, у Південній Африці виявили, що ризик повторного зараження збільшився у два-три рази, в порівнянні з іншими штамами. Але це також ще попередні дані, питання досліджують. Окрім того, у ВООЗ підкреслюють: хоч вірус повторно опиняється в організмі, це не обовʼязково має призводити до серйозних випадків захворювання на COVID-19.

Чи стали вакцини менш ефективними

Поки немає жодних даних, які б свідчили, що вакцини проти COVID-19 неефективні проти «Омікрону». Для того, щоб це перевірити, потрібні подальші дослідження.

Тим часом виробники вакцин Moderna, Pfizer/BionTech, AstraZeneca та Novavax почали проводити дослідження й адаптувати свої препарати спеціально під «Омікрон». Sinovac (виробник CoronaVac) також заявив про готовність випустити таку вакцину «за потреби».

Як захиститися від «Омікрону»

Способи захисту «Омікрону» такі самі, як від інших штамів. ВООЗ радить триматися соціальної дистанції, використовувати маски, що щільно прилягають до обличчя, регулярно мити руки, провітрювати приміщення і, головне, зробити щеплення.

При цьому ООН виступає проти закриття кордонів для мешканців окремих країн і регіонів, називаючи такі обмеження несправедливими та неефективними. Генсек ООН Антоніу Гутерреш рекомендував натомість вводити додаткове тестування для подорожніх із Південної Африки, де циркулює новий штам.

Попри ці рекомендації, країни почали вводити обмеження на подорожі. Ізраїль і Японія тимчасово закрили кордони для всіх іноземців, Австралія відклала заплановане відкриття кордонів. Інші країни, зокрема США, Бразилія, Канада, Франція, Німеччина, Італія, Польща, Велика Британія, ввели обмеження для подорожувальників із Південної Африки та скасували авіасполучення з країнами регіону. Україна із 3 грудня закрила кордони для іноземців, що за останні два тижні понад 7 днів перебували на території африканських країн, де поширився штам «Омікрон».