Бустерне щеплення проти коронавірусу підвищує ефективність вакцини від штаму «Омікрон» до 75%, пише ВВС, посилаючись на дослідження Британського агентства з безпеки й охорони здоровʼя (UKHSA).

Учені в Великій Британії проаналізували дані 581 випадку зараження на «Омікрон» та «Дельту», й виявили зниження ефективності вакцини AstraZeneca й Pfizer. Однак за їх словами, бустерне щеплення підвищує захист від тяжкого перебігу хвороби до 70-75%.

Учені зазначають, що в них поки не вистачає даних для аналізу дії вакцин Moderna й Johnson & Johnson, однак «у них немає причин сумніватись у тому, що ці вакцини діятимуть так само, як Pfizer і AstraZeneca».

Наразі у Великій Британії зафіксували 1265 випадків зараження на «Омікрон», а 10 грудня в країні встановили найбільшу кількість нових випадків COVID-19, починаючи з 9 січня 2021 року, – 58 тисяч.

Раніше британський ресурс Sky News повідомляв про попереднє дослідження, згідно з яким, після щеплення Pfizer може вироблятися у 20–40 разів менше антитіл проти «Омікрону» (у порівнянні з іншими штамами COVID–19).


Штам коронавірусу «Омікрон», який виник у Південній Африці, у ВООЗ визнали таким, що викликає занепокоєння. За словами дослідників, цей штам має велику кількість мутацій в білку-«шипі» коронавірусу, які можуть погіршити ефективність вакцин проти COVID-19 і підвищити ризик повторного зараження.

Новий штам уже виявили в Бельгії, Німеччині, Великій Британії, Італії, Франції, Чехії, Нідерландах, Ізраїлі, Гонконзі, Канаді й Австралії.

Згідно з дослідженням ВООЗ, «Омікрон» може бути більш заразним для тих людей, які вже перехворіли на коронавірус. Також попереднє дослідження вчених з японського Кіото показує, що «Омікрон» учетверо заразніший за «Дельту», однак протікає у легкій формі.

В Україні бустерне щеплення запровадять у січні-лютому 2022 року. Це відбудеться, якщо першою дозою щеплять принаймні 60% населення або ж 50% – двома дозами.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка: Євген Малолєтка