Регулятор Європейського Союзу схвалив використання бустерної дози щеплення вакциною Moderna, повідомляє Європейське агентство з лікарських засобів (EMA).

Для третього щеплення використовуватимуть лише половину стандартної дози. Згідно з дослідженнями, після бустерного щеплення можливі побічні ефекти, як після другого щеплення.

Третьою дозою рекомендують щепитися людям, що старші за 18 років. Вакцину можна отримати через 6–8 місяців після другої дози.

Також там підкреслили, що ретельно відстежують ризик можливих хвороб серця й інших дуже рідкісних побічних ефектів після вакцинації.


EMA – агентство з лікарських засобів Європейського Союзу зі штаб-квартирою в Амстердамі.

У жовтні 2021 року регулятор ЄС підтримав застосування вакцин Pfizer і Moderna для третього щеплення.

Ізраїль перший у світі розпочав ревакцинацію населення препаратом Pfizer. Спочатку отримати бустерну дозу могли люди з ослабленим імунітетом і люди від 60 років. З вересня в країні можуть вакцинуватися люди від 12 років, які отримали другу дозу мінімум 5 місяців із дати останнього щеплення.

В Україні поки не збираються робити щеплення третьою (бустерною) дозою, однак розглядають можливість ревакцинації населення за рік. У жовтні 2021- го міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко заявив, що перша українська вакцина проти COVID-19 має з’явитися вже у 2022 році.

У США дозволили робити третє щеплення вакцинами Pfizer і Moderna людям, які мають ослаблений імунітет.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка: Олександр Жадан