Після щеплення вакциною Pfizer виробляється у 2040 разів менше антитіл проти «Омікрону», як порівняти з початковим штамом коронавірусу, повідомляє Sky News.

Під час дослідження вірус «Омікрон», вирощений у лабораторії, тестували на крові людей, що вакциновані або перехворіли на коронавірус.

Учені порівнювали ефективність вакцини Pfizer проти початкового штаму коронавірусу й «Омікрону», а також проти «Омікрону» та штаму «Бета». Щеплення виявилось у 5–10 разів ефективнішим проти штаму «Бета», ніж проти «Омікрону».

За даними дослідження, найкращий захист від нового штаму мали ті, хто пройшов повний курс щеплень і водночас переніс СOVID-19. Це може свідчити про те, що бустерні дози наявних вакцин можуть більш ефективні проти «Омікрону».

Учені наголосили, що отримали лише попередні дані: у дослідженні взяли участь 12 людей. Більш точні дані обіцяють повідомити за кілька тижнів.


За даними ВООЗ, новий штам коронавірусу «Омікрон» зафіксували вже в 57 країнах світу. ВООЗ також визнали цей штам таким, що викликає занепокоєння.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі